Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kejval kandiduje na předsedu ČOV a chce "zlato pro všechny"

Praha - "Zlato pro všechny", takto sebevědomě pojmenoval Jiří Kejval, jediný kandidát na předsedu Českého olympijského výboru (ČOV), svoji vizi sportu do budoucna. Dosavadní předseda svazu veslařů 1. listopadu na plénu ČOV s největší pravděpodobností vystřídá Milana Jiráska v čele olympijského výboru. Již nyní představil tým, se kterým by chtěl pracovat na novém směřování českého sportu v následujícím období.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Peška Stanislav

"Dvacet let jsme padali, a když všechno dobře půjde, tak dvacet let zase půjdeme nahoru. Změny jsou o generacích, nejsou o týdnech a měsících," řekl Kejval po společné schůzce s většinou delegátů pléna ČOV a představil jim svoji vizi českého sportu.

Mimo jiné přítomným oznámil také složení týmu, se kterým by chtěl v ČOV pracovat, a požádal delegáty, aby je zvolili. "Je to kontroverzní věc a v žádném případě to nejsou moji kamarádi. Strašně důležitá je jednota sportu," řekl Kejval.

Kejval má své kandidáty

Kejval by si přál za místopředsedu pro sport šéfa ČSTV a předsedu basketbalistů Miroslava Janstu. První muž atletiky Libor Varhaník by měl být místopředsedou pro ekonomiku a marketing, Zdeněk Ertl pro neolympijské sporty a starostka České obce sokolské Hana Moučková by měla být místopředsedkyní olympismu.

"Každý může volit, jak chce, ale všechny jsem požádal, aby zvolili tento tým. Chci, aby všichni ve výkonném výboru ČOV pracovali zdarma a aby byl olympijský výbor orgánem, který bude říkat ano, tudy jdeme a tudy ne, aby tam byla diverzita všech prostředí a druhů sportů a každý se cítil rozhodnutím vázán," řekl Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval představil svůj program

Kejval je na předsedu ČOV jediným kandidátem, ale o místa čtyř místopředsedů usiluje kandidátů devět. "Reakce byla smíšená, zvlášť od těch, kteří usilují o kandidaturu, ale mnozí to chápali jako logický argument," řekl Kejval a dodal: "Mnou vyřčená jména neznamenají, že budou zvoleni a všechno může být jinak."

Kejval má podporu velkých svazů a počítá s podporou a spoluprací s Miroslavem Peltou za fotbal, hokejovým Tomášem Králem, Zdeňkem Haníkem za volejbal, ale i třeba Janem Šťovíčkem jako zástupcem Autoklubu. Menší či zatím neolympjiské sporty například zastupují florbalista Filip Šuman a softbalista Gabriel Waage.

Do struktury ČOV by se měli zapojit i dva politici - Petr Hulinský (taekwondo) a golfisty nominovaný Pavel Suchánek, předseda sněmovního rozpočtového výboru. "Pro sport bude klíčové mít svoje lidi i v politické sněmovně," řekl Kejval.

Sport pod křídly ČOV

Český sport by měl od pléna ČOV začátkem listopadu vystupovat společně pod křídly ČOV a začít si budovat novou pozici ve společnosti. "Klíč k tomu je jednota. Chceme respekt a zázemí a nechceme to zobecňovat jen na to, že chceme jen víc peněz, tak to vůbec nestojí. Sport nesmí být jen pro bohaté," řekl Kejval.

Jednou z hlavních priorit Kejvala je udržení rozpočtu pro sport z minulého roku. Panuje totiž obava, že sport přijde o 800 milionů korun, které letos dostal. Sport se prý se nevzdá ani boje o příjmy z odvodů z loterií a sázek na sport. "Je tady byznys, který parazituje na sportu. Skoro v celé Evropě tyto peníze zpětně chodí do sportu," řekl Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články