Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdybych mohl, otočím zeměkouli, vzpomínal horolezec Holeček

Praha - Horolezec Marek "Mára" Holeček byl u toho, když jeho kolega Zdeněk Hrubý zahynul na expedici v Pákistánu. Sedmapadesátiletý předseda Českého horolezeckého svazu zemřel v srpnu po pádu ze srázu, když po úspěšném prvovýstupu jihozápadní stěnou sestupoval z vrcholu Gašerbrumu I. "Kdybych měl tu moc, otočil bych zeměkouli o dva dny dozadu, ale to nám není dáno. Šli jsme cestou s čistým nadšením, jak jsme to měli naplánované, a výsledek jsme ovlivnit ani jeden z nás neuměli," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Hrubý s Holečkem absolvovali na začátku letošní sezony prvovýstup alpským stylem na himálajský 7349 metrů vysoký vrchol Talung v rámci projektu Never Stop Exploring. Výprava na 8068 metrů vysoký vrchol Gašerbrumu I byla druhou částí projektu, který chtěli oba horolezci letos zakončit dalším prvovýstupem alpským stylem na Mount Foster (2105 m) v Antarktidě a provést první přechod třicetikilometrového hřebenu Smith.

"Byl to další návrat pod rozdělanou práci. Odjížděli jsme jako dva parťáci, kteří se na to těší. To byla hra, měli jsme se pořád o čem bavit, všechno fungovalo, jak mělo, jako kdybychom byli staří manželé," zavzpomínal Holeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Horolezec Marek Holeček

Příjezd do České republiky po tragédii neoddaloval, těšil se domů. "Návrat stěnou byl dramatický. Zdeněk mi zmizel před očima, viděl jsem ho, jak padá do údolí, a pak jsem musel pozpátku slézat stěnu. Stěna byla velice příkrá, měla 70 stupňů v ledu. Každý krok mohl znamenat odchod za ním. Přidávaly se i další nepříjemné věci, např. pád kamenů. Pod tímhle tlakem jsem se dostal do údolí," uvedl Holeček.

První věc, která ho napadla, byla dostat se k blízkým. "Prostě se schovat pod jejich křídla. Mediální tlak na mě negativně nedopadl. Dal jsem si jen čas na to, tu zprávu správně předložit," dodal.

Hrubý, jenž po sobě zanechal ženu a dvě děti, vystoupil na osm osmitisícovek včetně právě Gašerbrumu I v roce 1997. O prvovýstup jihozápadní stěnou na jedenáctou nejvyšší horu světa se s Holečkem pokoušeli už v roce 2011, tehdy však kvůli zdravotním problémům Hrubého neuspěli. Hrubý byl také na Mount Everestu, kde se dostal do výšky 8650 metrů, na obávané K2 byl ve výšce 8000 metrů, do 8100 metrů vylezl i na Kančendžengu.

"Personálně se nahradit dá, ale nahradit Zdeňka, to se ani nesnažím, to nejde," řekl Holeček s tím, že Hrubý byl člověk s obrovským přesahem. "Své soukromí si schovával, hájil, ale byl excelentní ekonom, měl rozjetých několik projektů, účastnil se spousty reforem v ČR jako odborník," připomněl Hrubého akademickou část, kdy pracoval jako náměstek na ministerstvu financí.

"A hlavně to byl zarytý vytrvalec, nikdy systematicky netrénoval, ale výkonnost měl excelentní. Dokazoval to třeba na dlouhých laufech. Byl to realista, ale někdy udělá člověk takový přešlap, který může znamenat odchod do věčných lovišť," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články