Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kdo vyhraje Velkou pardubickou? Vyberte si svého favorita

Pardubice - Mimořádně vyrovnané pole bez jasného favorita. O prvenství ve 120. Velké pardubické se utká 20 koní, minimálně sedmička může pomýšlet na vítězství. Žádný z přihlášených koní v sezóně jasně nepřevyšoval své soupeře - tuhle situaci slavný dostih dlouho nezažil. "Takovou vyrovnanost favoritů pár let zpátky nepamatuji," potvrzuje legendární Josef Váňa, který bude letos v sedle Tiumena obhajovat loňské vítězství. Do boje o přední pozice by měli zasáhnout právě Váňovi svěřenci - dvojnásobná vítězka Sixteen, Tiumen či Lirain. Proti Váňově ekipě ale budou stát silní soupeři, zejména Bremen Plan trenéra Radka Holčáka, kterého bookmakeři nabízejí jako mírného favorita. S ambicemi jde do dostihu i jeho nekorunovaný král z roku 2008 Amant Gris. Velké šance se připisují i českému odchovanci Mandarinovi, který letos prokazoval nejstálejší formu. Jak už ale historie ukázala, v dostihu je možné vše a nakonec se může radovat i ten největší outsider. Kdo vyhraje jubilejní ročník Velké pardubické? Vyberte si svého favorita a sledujte přímý přenos dostihového mítinku v neděli od 10:30 na ČT4. Velká pardubická startuje v 15:25.

1 TERESINA(GER)

8 let , ryzka, klisna, stáj Luka-Mandak, trenér František Zobal, 50:1

0Nadějná klisna, která by se mohla časem zařadit mezi elitu českých steeplerů. Jedna ze tří klisen na startu, Velkou pardubickou poběží poprvé. Letos startovala čtyřikrát. V Úvodní cross country byla čtvrtá za Mr Landem, Aspirantem a Treshem. Čtvrté místo vybojovala i v červnové kvalifikaci, když nestačila na Bremen Plana, Pocciho a Sixteen. Ve Velké mostecké steeplechase byla pátá, v srpnu v dostihu II. kategorie doběhla osmá, přestože se v průběhu zranila. Loni v rámci mítinku při Velké pardubické doběhla čtvrtá v Ceně Labe.

V sedle Teresiny bude žokej Marcel Novák. Ve Velké pardubické startoval pouze jednou – v roce 2007 byl šestý s Ascotem.

2 IL EN REVE(FR)

12 let, hnědák, valach, stáj Architekti 75, trenér Milan Theimer, 60:1

0Hnědák, který přešel po loňské Velké pardubické z Velké Británie do českého tréninku, zvítězil v kariéře šestkrát. Loňskou Velkou dokončil jako poslední, osmnáctý. Letos nedokončil první dvě kvalifikace ani dostih ve Světlé Hoře. Do Velké pardubické se kvalifikoval až na třetí pokus – v srpnové Velké ceně Skanska proběhl cílem po pěkném výkonu na sedmé pozici. V polovině září upadl v Meranu v dostihu konaném v rámci Chrystal cupu.

Il En Reve bude mít v sedle stejně jako v loňské edici Velké žokeje Kennetha Whelana. Britský žokej startoval ve Velké pardubické šestkrát, poprvé v roce 1996 s ryzákem Veleda II nedokončil. Nejlepší výsledek zaznamenal v roce 1999 s Risk Of Thunderem druhý za Peruánem. Poté se třemi britskými koňmi neuspěl.

3 JUVENTUS(POL)

11 let, ryzák, valach, stáj Javor, trenér Josef Váňa st., 14:1

0Spolehlivý steepler, do Velké pardubické nastoupí už počtvrté. Nejlepší výsledek vyběhl hned při prvním startu v roce 2006, kdy pod Josefem Váňou starším nestačil pouze na vítězného Decent Fellow. V roce 2007 byl pátý a o rok později třetí. Část loňské sezony pro zranění vynechal. Letos začal třetím místem v dostihu III. kategorie v Pardubicích, druhé místo přivezl z Merana i Albertovské cross country, kde nestačil na Valldemosa. Koncem srpna přivezl z Merana třetí místo.

V sedle Juventuse bude žokej Jan Korpas. Ve Velké pardubické startoval poprvé loni, s Poccim skončil pátý.

4 JUNG(POL)

10 let, tmavý hnědák, valach, stáj Jan Červenka, trenérka Pavlína Baštová, 25:1

0Letos se představil pouze dvakrát. V květnové kvalifikaci nestačil pouze na Mandarina, v srpnové kvalifikaci ztratil po Velkém vodním příkopu svého jezdce a dostih tak nedokončil. Od roku 2008 běhá výhradně v Pardubicích. Na start Velké pardubické se postaví potřetí – v roce 2008 ztratil jezdce a loni doběhl šestý.

Junga povede jeho stálý jezdec žokej Bohuslav Mátl, který startoval ve Velké pardubické třikrát. Nejlepšího výsledku dosáhl loni s Jungem, když skončili šestí.

Trenérka Pavlína Baštová: "Jung je po letošních kvalifikacích v pohodě a na dostih se snad těší. Zajímavé bylo, že i třetí kvalifikaci si po pádu žokeje Mátla za Velkou vodou doběhl s ostatními sám až do cíle a nevynechal jediný skok. Pardubickou dráhu zná téměř zpaměti. Jsme si vědomi síly soupeřů a doufáme, že Jung s nimi zabojuje o některý dotační zisk."

5 LIRAIN

9 let, ryzák, valach, stáj Luka-www.trdelnik.com, trenér Josef Váňa st., 14:1

0Dříve považován v dostizích za outsidera. Letos zahájil pátým místem v Radslavicích. V květnu v Pardubicích v dostihu IV. kategorie přišel po nevídaném závěru třetí, v červnové kvalifikaci stačil na osmé místo. V létě změnil majitele a přešel do tréninku k Josefu Váňovi staršímu. S ním se postavil na start zářijové kvalifikace, ve které po skvělém výkonu podlehli pouze Valldemosovi. Do Velké pardubické vyběhne podruhé, loni ztratil jezdce.

V sedle Liraina bude žokej Josef Váňa mladší. Ve Velké pardubické startoval už třikrát, v roce 2007 byl s Juventusem pátý. Páté místo zopakoval i o rok později, tentokrát s Decent Fellow, loni zadržel Del Soleho ještě před cílovou rovinkou.

6 BEJRUT(POL)

9 let, tmavý hnědák, valach, stáj Dr. Charvát, trenér Jiří Janda, 40:1

0Nejúspěšnější sezonu zaznamenal v roce 2006, kdy byl třetí v Gran Premio v Meranu a vyhrál Velkou mosteckou steeplechase. Potom jeho kariéru zbrzdily zdravotní problémy. Od roku 2009 běhá výhradně v Pardubicích. Letošní sezonu zahájil osmým a sedmým místem v dostizích III. kategorie. Koncem června ale překvapil suverénním výkonem v dostihu I. kategorie na 5 200 metrů, kdy za sebou nechal Mastmana či Montgomeryho. V srpnové kvalifikaci ale stačil znovu jen na osmé místo.

Partnerem Bejruta bude žokej Pavel Kašný. Ve Velké startoval sedmkrát, poprvé v roce 1997 s Hřivnou. Nejlepší výsledek vybojoval v roce 2007 – s Eliškou Přemyslovnou byl třetí. Loni skončil s Tomisem jedenáctý.

Trenér Jiří Janda: "Je to starší kůň, který si prožil své problémy. A jako takový se často snaží v tréninku leccos ošidit a neudělat. V minulých startech si s ním nejlíp poradil Jiří Kousek, zvládl tu jeho touhu si v dostihu odpočinout.  Doufáme, že si Pavel Kašný povede obdobně. Určitě to ale není jednoduchý kůň na ježdění, našemu jezdci ale věřím."

7 BAGGIO(POL)

8 let, tmavý hnědák, stáj Wrbna Racing, trenér Čestmír Olehla, 20:1

0Kůň s kvalitní rovinovou třídou, pátý v Českém derby. V roce 2007 zvítězil v Ceně Vltavy, uspěl i v italském Meranu. Loni zvítězil v Pardubicích v dostihu II. kategorie, který kopíroval trať Ceny Labe. Srpnovou kvalifikaci loni nedokončil. Letos se v dostihu objevil znovu až v srpnové kvalifikaci, ale po druhé překážce byl pro zranění zastaven. V zářijovém kvalifikačním dostihu skončil čtvrtý za Valldemosem, Lirainem a Kobuzem.

Do sedla Baggia byl vybrán žokej Jaroslav Brečka. Vítěz Velké pardubické z roku 1992 s Quirinusem. Ve Velké startoval šestkrát. V roce 1995 proběhl s Miránem cílem jako třetí, ale kvůli údajnému pádu na Malých zahrádkách byli diskvalifikováni.

Trenér Čestmír Olehla: "Chystáme se mimo pozornost médií, kterou jsme si užívali třeba s Registanou. Půjde především o to, aby se kůň do dostihu dobře vyladil. Baggio určitě není špatný kůň."

8 BREMEN PLAN(POL)

7 let, hnědák, hřebec, stáj Nýznerov, trenér Radek Holčák, 3:1

0Vítečný překážkář, v den konání Velké pardubické prokazuje famózní formu - vyhrál Zlatou sponu tříletých, Cenu Vltavy i Cenu Labe. Od roku 2008 běhá výhradně v Pardubicích. Loni tam ze čtyř startů třikrát zvítězil. Letos se poprve představil v květnové kvalifikaci, kterou po pádu na Francouzském skoku nedokončil. Červnovou kvalifikaci už suverénně vyhrál a nechal za sebou Sixteen i Pocciho. V srpnu v "Malém Labi" doběhl po ospalém výkonu čtvrtý. Bremen Plan má problémy s prvním startem sezóny – od roku 2008 ani jeden nedokončil.

V sedle Bremen Plana bude žokej Jiří Kousek. Slovenský jezdec působící hlavně v zahraničí startoval ve Velké čtyřikrát. Předloni byl druhý s Hirschem, loni s Numero Due třetí.

Trenér Radek Holčák: "Závěr přípravy proběhl tak, jak jsme si naplánovali. Koně jsou v pohodě – jak jsme si představovali. U obou (Bremen Plan a Amant Gris) předpokládám formu odrážející současné možnosti, ty jsou určitě značné."

9 RUBÍN

8 let, hnědák, valach, stáj Orling, trenérka Martina Růžičková, 200:1

0Kvalitní překážkář má na kontě řadu předních umístění zejména v menších dostizích. V kariéře ani jednou nezvítězil. V roce 2008 získal páté místo v Ceně Labe. Loni dokončil červnovou kvalifikaci jako dvanáctý. Letos byl v Pardubicích na úvod sezóny druhý v dostihu III. kategorie. Do Velké pardubické se kvalifikoval devátým místem v červnovém dostihu. V létě dosáhl na druhé místo v Benešově a sedmé pardubickém "Malém Labi".

Rubína povede jezdkyně Martina Růžičková, která ve Velké startovala čtyřikrát, ani jednou se nedostala do cíle.

10 TIUMEN(POL)

9 let, hnědák, valach, stáj Köi Dent, trenér Josef Váňa st., 6:1

0Obhájce vítězství. Velmi kvalitní překážkář a vytrvalec. Dříve ho provázely zdravotní problémy. V loňské srpnové kvalifikaci vyběhl čtvrté místo za Sixteen, Mandarinem a Gawainem. Ve Velké pardubické nečekaně triumfoval v sedle s Josefem Váňou starším a postaral se tak o největší senzaci posledních ročníků. Jako vítěz dostihu letos nemusel absolvovat kvalifikaci, a tak po zranění nastoupil až do srpnového "Malého Labe", kde po výborném výkonu skončil druhý za Mastmanem. V letošní Velké patří mezi favority.

V sedle Tiumena bude znovu legendární Josef Váňa starší. Nejúspěšnější jezdec v historii Velké pardubické šestkrát zvítězil (4x v sedle Železníka, jednou s Vronskym a Tiumenem). Navíc byl třikrát druhý, třikrát třetí a dvakrát čtvrtý. Ve Velké startoval 23x, poprvé v roce 1985 s Paramonem.

11 VALLDEMOSO

6 let, ryzák, valach, stáj DS Sendy Ostrava Neuvirt, trenér Jiří Uhl, 12:1

0Velmi nadějný steepler, formu z první půlky sezóny dříve nedokázal udržet až do podzimu. Od poloviny loňské sezóny běhá těžší dostihy. Letos zahájil šestým místem v květnové kvalifikaci, v červnu nedokončil dostih II. kategorie v Pardubicích. V létě vyhrál hlavní dostih ve Světlé Hoře a obhájil vítězství v Albertovské cross country. V zářijové kvalifikaci jasně vyhrál.

V sedle Valdemosa bude žokej Dušan Andrés. Ve Velké startoval už patnáctkrát a do počtu startů je druhý nejzkušenější po Váňovi. Poprvé startoval v roce 1991, s Utahem ale dostih nedokončil. V roce 2000 skončil s Czankou třetí, v roce 2002 byl druhý s Decent Fellow. Vítězství se dočkal v roce 2007 se Sixteen. Loni upadl s Hirschem na Taxisu.

Trenér Jiří Uhl: "O Valldemosovi se říká, že to je kůň, který na podzim svou formu obvykle neudrží a jde s výkonností dolů. Věřím ale, že se mu povede udržet aspoň větší část formy z minulých startů."

12 LAKREG

10 let, hnědák, valach, stáj M&T Bell Metal, trenérka Jana Minaříková, 100:1

0Loni ve Velké devátý. Letos startoval pouze třikrát, v červnu získal čtvrté místo v dostihu III. kategorie za Orphee Des Blins, Dobyvatelem a Ready for Life. V srpnové kvalifikaci upadl a v zářijové byl šestý. Jeden z outsiderů dostihu.

Lakrega v dostihu povede jeho stálý jezdec Martin Liška. Ve Velké startoval třikrát, nejlepšího výsledku dosáhl v roce 2006, kdy byl s Icare Du Renom čtvrtý.

Trenérka Jana Minaříková: "Byli bychom moc rádi, kdyby se dokázal umístit mezi prvními sedmi. Měkká půda mu ale bude spíše vyhovovat a pokud jde o taktiku, měl by se držet někde v polovině pole. Lakreg je na tom momentálně dobře i zdravotně."

13 SIXTEEN(FR)

10 let, bělka, klisna, stáj Jaroslav Bouček Buc-Film, trenér Josef Váňa st., 5:1

0Veleúspěšná steeplerka, letos jí ale zatím chybí forma z minulých let. Dvojnásobná vítězka Velké z let 2007 a 2008 (kdy doběhla druhá za později diskvalifikovaným Amant Grisem). Loni nastupovala do Velké jako jasná favoritka. Dlouhým finišem přišla druhá za Tiumenem. Letos byla třetí v červnové kvalifikaci za Bremen Planem a Poccim. V srpnu až čtvrtá za Aspirantem, Mandarinem a Amant Grisem. Populární bílá klisna prokazuje nejlepší formu na podzim, znovu patří mezi skupinu největších favoritů.

V sedle Sixteen se tradičně objeví žokej Josef Bartoš. Ve Velké pardubické startoval sedmkrát, poprvé v roce 2002 s Tavernem, ale dostih nedokončil. V roce 2005 byl s Decent Fellow druhý a o rok později spolu vyhráli. V roce 2008 se Sixteen vyhrál, loni byl s bílou klisnou druhý.

14 KOBUZ(POL)

8 let, černý hnědák, valach, stáj Jasna, trenér Josef Váňa st., 30:1

0Do sezony vstoupil v dubnu vítězství v Radslavicích, v květnové kvalifikaci překvapil čtvrtým místem. V létě byl zadržen v Pardubicích v dostihu II. kategorie i ve Velké benešovské steeplechase. V zářijové kvalifikaci znovu po pěkném výkonu přišel třetí za Valldemosem a Lirainem.

Kobuze v dostihu povede Libor Šimůnek, který bude mít ve Velké pardubické premiéru.

15 MR BIG(IRE)

9 let, ryzák, valach, stáj Mark Hunter & Hugh Villiers, trenér Charlie J. Mann, 40:1

0Jediný zahraniční kůň na startu Velké. Loni dokončil na šestnáctém místě. Letos by měl být podle slov trenéra v lepší kondici. Mohl mu pomoct zářijový start ve Stratfordu, kde v dostihu na 5 600 metrů skončil pátý. Letos v zimě absolvoval tři další starty – první nedokončil, v únoru zvítězil v dostihu amatérů v Sandownu a v dubnu byl šestý v Cheltenhamu.

V sedle Mr Biga bude žokej Noel Fehily, který si trať Velké pardubické zkusil už čtyřikrát, poprvé v roce 2003, kdy doběhl s Falcon Du Cotteau na čtvrtém místě. Potom dvakrát nedokončil a loni byl s Mr Bigem šestnáctý.

16 TEVIOT

7 let, ryzák, valach, stáj Englic, trenér Jiří Janda, 40:1

0Vítěz loňského vydání Ceny Vltavy. Letos startoval dvakrát, v květnové kvalifikaci skončil třetí za Mandarinem a Jungem. V srpnu byl pátý v "Malém Labi" za Mastmanem, Tiumenem, Isarem a Bremen Planem.

Partnerem Teviota bude žokej Luboš Uránek, který startoval ve Velké třikrát. S Modřenkou a Chansonem neuspěl, v roce 2008 byl s Numero Due čtvrtý.

Trenér Jiří Janda: "Udělá, co se po něm chce. Je dychtivý do práce a je to ideál koně, jakého si přeje mít ve stáji každý trenér. Proto bych mu moc přál, aby se ve Velké pardubické prosadil. Za všechno, co už u nás udělal a dokázal, by si něco takového určitě zasloužil. Všechno, co měl v přípravě splnit, se povedlo."

17 MANDARINO

9 let, hnědák, valach, stáj EŽ Praha a.s., trenér Stanislav Popelka ml., 6:1

0Skvělý překážkář českého chovu. Trojnásobný vítěz lysolabské Prvomájové steeplechase. V loňské Velké byl čtvrtý, v letošním ročníku je považován za černého koně dostihu. Letos v květnu završil vítězný hattrick v Prvomájové steeplechase a je jediným koněm, kterému se podobný kousek povedl. Opanoval i květnovou kvalifikaci, koncem června doběhl pátý ve Zlatém poháru. V srpnovém kvalifikačním dostihu nestačil pouze na Aspiranta a porazil Amant Grise i Sixteen.

V sedle Mandarina bude žokej Jaroslav Myška. Ve Velké startoval už sedmkrát, poprvé v roce 2001, kdy s Torpillem skončil čtvrtý. Poté skončil třikrát pátý – s Narratorem, Modřenkou a Klipem. S Maskulem a Kasjerem nedokončil a loni byl s Mandarinem čtvrtý.

Trenér Stanislav Popelka ml.: "Hlavním cílem je vrátit se se zdravým koněm, který bude schopen dále běhat. Pokud by se povedlo navíc zopakovat loňské umístění, byl bych moc rád. Cokoliv nad čtvrté místo bychom brali jako výborný výsledek."

18 ASPIRANT(POL)

7 let, hnědák, valach, stáj Dr. Charvát, trenér František Holčák, 8:1

0Do letošní sezóny vstoupil druhým místem v Bratislavě, druhý doběhl i začátkem května v Pardubicích v dostihu I. kategorie. V květnové kvalifikaci byl až osmý, ale v srpnové už jednoznačně kraloval a jistě porazil Mandarina, Sixteen i Amant Grise.

Aspiranta povede žokej Jan Faltejsek. Ve Velké startoval pětkrát. Dostih nedokončil dvakrát s Hastavenem, britským Three Mill a Klipem. Do cíle se dostal až loni, s britským Super Lordem byl sedmý.

19 LIGRETA

10 let, ryzka, klisna, stáj Sorbon Malá Bystřice-Hrbáček, trenér Vít Hrbáček, 100:1

0Desetiletá klisna bude mít ve Velké pardubické premiéru. Zdravotní problémy ji připravily o řadu úspěchů. V roce 2005 vyhrála Cenu Vltavy a o rok později triumfovala i v kvalifikaci na Velkou. Loni byla v srpnové kvalifikaci pátá a zářijovou po pádu nedokončila. Letos doběhla v hlavním dostihu ve Světlé Hoře čtvrtá z pěti koní, v srpnové kvalifikaci byla šestá.

V sedle Ligrety bude Lucie Baluchová. Kurz Velké si vyzkoušela pouze jednou – v roce 1997 a hned při svém prvním startu skončila v sedle Gretty třetí.

Trenér Vít Hrbáček: "Bylo by výborné umístit se do sedmého místa, kam jsou vypsány v dostihu dotace, ale dělat si takové plány by možná bylo moc odvážné. Nemyslím si ale, že bychom měli být mezi posledními."

20 AMANT GRIS(FR)

11 let, bělouš, valach, stáj Hřebčín Albertovec, trenér Radek Holčák, 6:1

0Smolař Velké pardubické. V roce 2008 proběhl cílem jako první, ale kvůli chybnému objetí točného bodu byl diskvalifikován. Po zranění a loňské nevydařené sezóně se znovu vrací do původní formy. První dva letošní starty v Pardubicích vyhrál, v srpnové kvalifikaci přišel třetí za Aspirantem a Mandarinem a znovu dokázal v dostihu porazit Sixteen.

Žokej Marek Stromský se s Amant Grisem pokusí odčinit selhání z roku 2008. Ve Velké startoval osmkrát, nejlepším výsledkem jsou dvě šestá místa – s Noccolinem a Bargielem. Loni dostih s klisnou Shirley nedokončil.

Trenér Radek Holčák: "U obou (Bremen Plan a Amant Gris) předpokládám  formu odrážející současné možnosti, a ty jsou určitě značné."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články