Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kdo není ve finále, jako by nezávodil, říká Hilgertová před domácím SP

Praha - Když se v Praze konal v roce 1995 Světový pohár ve vodním slalomu poprvé, kajakářka Štěpánka Hilgertová byla u toho a před dvaceti lety v Troji vyhrála. A letos se bude opět snažit posunout historický rekord, jehož je majitelkou od loňska, kdy ve 46 letech právě v Praze jako nejstarší kajakářka na světě získala v závodu prestižního seriálu medaili za třetí místo. Trochu ji však pořád trápí bolavé rameno z domácí nominace. Sobotní program sledujte od 8:55 na ČT sport a našem webu, nedělní od 9:25.

Bilance Hilgertové v dosavadních dvanácti ročnících Světového poháru v Praze je úchvatná. Jen jednou nebyla ve finálové desítce a na konto si připsala pět prvních míst a čtyři třetí. "Moc si na to nepamatuju, splývá mi to s ostatními mezinárodními závody v Troji už na konci osmdesátých let. Snad až na vítězství v roce 2000, kdy jsem jela v sezoně tři závody a spolu s mistrovstvím Evropy a olympijskými hrami jsem všechny tehdy vyhrála," vzpomínala Hilgertová.

Před dvaceti lety závodila ještě s Myriam Foxovou, dvojnásobnou mistryní světa a ženou, kterou porazila na olympiádě v Atlantě. Nyní soupeří s její dcerou Jessicou, stříbrnou olympijskou medailistkou z Londýna, která v Praze vyhrála mistrovství světa před dvěma lety a letos bude opět velkou favoritkou.

Hilgertová pamatuje závody bez zázemí či klání měřená ručně stopkami. Od té doby se ale hodně změnilo. "I tady v Praze při Světovém poháru, tehdy to bylo na úrovni pouťáků," vzpomínala. Vodní slalomáři však zůstali prý normální svým myšlením. "Pořád na spoustě závodů žijeme na parkovištích a ve stanech, podmínky nás srovnají, u nás je málokdo výjimečná hvězda, která vyhraje většinu závodů v sezoně," zůstává i dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa na zemi.

Vodním slalomem se totiž prý hlavně baví, i proto pokračuje v kariéře. Ale závodní povahu nezapře. To když se dokáže radovat nad novou lodí, která jí vyhovuje, neboť má lehčí konce a lépe točí. A s níž by mohla opět útočit na stupně vítězů. "Kdo není ve finále, jako by nezávodil. A já vím, že pro mě nejsou medaile nereálné, i když visí vysoko. Ale musí mě to bavit, jinak bych se neúspěchem sžírala," vysvětlila svou filozofii.

Nyní má za sebou soustředění na trati pro mistrovství světa v Londýně, kde by se mohla přiblížit nominaci na olympijské hry do Ria, jež by byly její sedmé v kariéře. Ale stále se potýká s bolavým ramenem, které ji trápí už měsíc. A potíže si obnovila při zvrhnutí ve finále nedávného ME v Markkleebergu. "Zase jsem měla pár dní klid a náročný trénink v Londýně tomu také moc nepřidal, pořád to je tak na 80 až 90 procentech," dodala Hilgertová.

Je nám líto, video expirovalo.
Troja hostí potřinácté SP ve vodním slalomu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články