Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kdo bude Sportovcem roku 2017?

Pět mužů a pět žen je nominováno na Sportovce roku. K favoritkám patří Karolína Plíšková či Gabriela Koukalová. Kdo vyhraje 59. ročník a převezme cenu po Lukáši Krpálkovi? Přímý přenos sledujte od 21:35 na ČT1 a webu ctsport.cz.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters

Lukáš Krpálek loni ukončil desetiletou nadvládu žen, ale letos se do desítky nedostal. Pětici mužských zástupců tvoří Josef Dostál a Martin Fuksa, Ondřej Synek, Jakub Vadlejch a Adam Ondra. Z žen se do finálové desítky dostaly Gabriela Koukalová, Karolína Plíšková, Martina Sáblíková, Barbora Špotáková a Ester Ledecká.

Dohromady je ve finále sedm mistrů světa, přičemž Koukalová, Ledecká, Sáblíková, Synek a Špotáková mají tituly v olympijských disciplínách. Dostál a Fuksa mají zlato z neolympijské pětisetmetrové trati. Koukalová získala na MS navíc i stříbro a bronz a byla druhá v pořadí SP, Špotáková vyhrála i Diamantovou ligu.

Plíšková usedla na osm týdnů na post světové jedničky dvouhry, hrála semifinále Turnaje mistryň a grandslamového French Open a vyhrála tři turnaje. Sáblíková má z MS i stříbro a vyhrála SP na dlouhých tratích, Ledecká ovládla pohárové pořadí na prkně.

Synek přidal i triumf na evropském šampionátu. Kanoista Fuksa je vicemistr světa na kilometru a mistr Evropy na 500 m, kajakář Dostál přidal na MS v Račicích bronz na kilometru. Vadlejch se stal vicemistrem světa a lezec Ondra zdolal v norském Flatangeru nejtěžší cestu světa s obtížností 9c.

Ani loňský vítěz Krpálek nedokáže říct, kdo by ho měl na trůnu vystřídat. "Těžko vybrat jednoho. Máme spoustu mistrů světa a mistrů Evropy. Ondra Synek vyhrál oboje, Pepa Dostál je mistr světa. Adam Ondra zas dokazoval své kvality v horolezectví, ten si také zaslouží být vysoko," řekl Krpálek.

"Pro mě jsou Adamovy výkony obdivuhodné, protože v mládí jsem sám horolezectví dělal a mám hodně kamarádů, kteří stále lezou, takže vím, jak moc je to náročné. Má můj obdiv," dodal.

Ani kategorie týmů nemá jasného favorita. Mezi trojici se dostaly mistrovské týmy fotbalistů Slavie Praha a hokejistů Komety Brno, doplňují je čeští reprezentanti v malém fotbalu, kteří zvítězili na říjnovém mistrovství světa v Tunisu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články