Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kanoisté chtějí na MS vyjet účast na olympiádě

Szeged (Maďarsko) – Pro dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora nastává dosavadní vrchol trenérské kariéry. Od čtvrtka do neděle se koná mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu, z něhož se lze kvalifikovat na olympijské hry v Londýně v příštím roce. A český tým měl starosti zejména se složením čtyřkajaku mužů, dosavadní největší naděje.

Ondřej Horský a Jan Štěrba
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Na kanálu, kam se MS vrací po pěti letech, Doktor závodil nesčetněkrát, přivezl si odsud několik medailí ze světových pohárů, evropských či světových šampionátů. Tentokrát však bude možná daleko víc nervózní. Když přebíral po olympiádě v Pekingu v roce 2008 reprezentaci, vytkl si jasný cíl. "Mým přáním je dostat do Londýna alespoň čtyři lodě," řekl tehdy a názor nezměnil. "Dokonce si dovolím tvrdit, že budu spokojený, když nedovezeme medaile, ale o to víc olympijských míst," prohlásil.

České posádky to ale v Szegedu nebudou mít vůbec snadné. Obzvlášť čtyřkajak, na který Doktor spoléhal. Složení bronzové posádky z loňského mistrovství světa i Evropy se totiž v závěrečné přípravě hned dvakrát změnilo. Nejprve se Ondřej Horský rozhodl soustředit pouze na další olympijskou trať 1 000 metrů na deblkajaku s Janem Štěrbou, později vypadl další háček Daniel Havel, jehož trápí rameno a nestihl se dát do pořádku. Novými členy posádky se postupně stali Lukáš Trefil a Pavel Davídek. Šampionát je přitom pro všechny čtyřkajaky jedinou olympijskou nominací. "Naši posádku letos potkalo doslova zemětřesení," prohlásil Doktor. Havla přesto přihlásil do kategorie K1, aby byl v Szegedu a v případě uzdravení mohl do čtyřkajaku na poslední chvíli znovu usednout.

Davídek s Trefilem byli letos čtvrtí na ME v Bělehradu a potom se v boji kdo s koho utkali právě s Horským a Štěrbou o účast na MS v deblkajaku. Teď se na MS oba podívají jako členové jiné posádky. "Je to smůla, ale ukázalo se, že rozhodnutí hledat a mít připravené náhradníky do K4 bylo správné," poznamenal Doktor. Horský se dokonce na chvíli při testování do lodi vrátil, ale nakonec trenér sáhl k variantě s Davídkem a Trefilem. "Věřím, že to zvládnou, ale budou to nervy," přiznal Doktor.

Účast na olympiádě zajistí alespoň desáté místo

Rozjížďka čeká čtyřkajak v pátek dopoledne, případné semifinále týž den po obědě. Finále je na programu v sobotu odpoledne. Poprvé na světovém šampionátu jsou první finále již v pátek odpoledne na trati 1 000 metrů. Nominaci na OH si mezi deblkajakáři zajistí šest týmů v obou kategoriích, v singlkanoistech a deblkanoistech vždy sedm lodí, mezi singlkajakáři osm mužů a žen.

Kromě čtyřkajaku, který v novém složení ještě nezávodil, mají podle Doktora šanci dostat se na OH také deblkajak Horský, Štěrba, který tam má šance ve dvou kategoriích. "Obě lodě mají na to, aby na olympiádu dosáhly. Věřím, že se tak stane," prohlásil Doktor. Olympijské ambice živí i ženský čtyřkajak ve složení Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková. Do Londýna mají šanci se dostat také Lukáš Koranda na singlkanoi a deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem.

Nominace ČR:

Muži:

200 m (olympijská trať):

K1: Filip Šváb.

K2: Jiří Kraft, Branko Tarkulič.

C1: Martin Fuksa.

1 000 m (olympijská trať):

K1: Daniel Havel.

K2: Ondřej Horský, Jan Štěrba.

K4: Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil, Štěrba.

C1: Lukáš Koranda.

C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák .

500 m:

C1: Fuksa.

C2: Radoň, Dvořák.

5 000 m:

K1: Souček.

C1: Koranda.

Ženy

200 m (olympijská trať):

K1: Michaela Fasnerová.

K2 (neolympijská disciplína): Jana Šebestová, Jana Blahová.

500 m (olympijská trať):

K1: Lenka Hrochová.

K2: Andrea Doktorová, Michaela Fasnerová.

K4: Anna Adamová, Šebestová, Blahová, Lucie Matoušková.

1 000 m:

K1: Hrochová.

5 000 m:

K1: Adamová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články