Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kamery všude, kam se podíváš. Štve mě to, řekl o drobnohledu Prskavec

Praha – Když jste v něčem nejlepší, často se od vás snaží vaši konkurenti něco odkoukat. Přesně taková situace se udála během šestitýdenního soustředění v Austrálii úřadujícímu světovému šampionovi ve vodním slalomu Jiřímu Prskavcovi. Českého reprezentanta si pravidelně natáčeli trenéři soupeřů, což mu nebylo příjemné. Jinak si ale tradiční přípravu u protinožců pochvaloval.

Třiadvacetiletý Prskavec je podle světového žebříčku aktuálně nejlepším vodním slalomářem světa. Jakmile se český kajakář objevil na kanále, trenéři jeho konkurentů si všímali spíše jeho než svých svěřenců.

"Natočí si mě, večer to u videa studují a druhý den to zkouší. Nevím, jestli se ostatní chtějí přiblížit mé technice, nebo je to tím, že jsem v žebříčku světová jednička, ale procento trenérů, kteří si mě natáčí, se hodně zvýšilo. Není mi to příjemné, štve mě to, ale zase šlo jen o ten měsíc a půl v Austrálii," uvedl bronzový medailista z loňské olympiády v Riu de Janeiro.

Těší se, že v Praze terčem podobné špionáže nebude. Na rozdíl od olympijské sezony, kdy musel v nabité národní kvalifikaci bojovat o jediné účastnické místo na OH, má tentokrát jistotu startu na ME i MS. Díky tomu měl v přípravě klid a experimentoval.

"Mohl jsem v Austrálii zkoušet nové věci, nové průjezdy. Tak trochu si s tím ježděním hrát. Samozřejmě je to hodně psychická záležitost, protože jsem to mohl dělat, i když byla nominace, ale přece jen byl tehdy člověk svázanější," řekl.

Při závodech Australian Open si ověřil dobrou formu, na které se nepodepsalo ani dvouměsíční poolympijské volno. V konkurenci předních světových kajakářů včetně olympijského vítěze Joea Clarka vyhrál kvalifikaci, semifinále i finále.

"Předvedl jsem tři super jízdy. Trochu mě mrzí, že jsem v té finálové jízdě měl jednu branku takovou trochu spornou, to nebylo úplně nutné. Jinak jsem cítil, že mi to jezdí," pochvaloval si Prskavec.

Stále dohání manko ve fyzické kondici, které má ve srovnání se zkušenějšími soupeři. "Každý rok jsem o trošku silnější, byť mi to bude trvat, než budu na stejné úrovni jako ostatní. Ale zase jsem se v tomto posunul dál," uvedl. V technice už takový posun neplánuje. "Jezdím hodně na těsno, ale snažím se to vyladit, abych jezdil čistě, protože jsem s tím měl loni problémy," dodal.

Po návratu z Francie čekají Prskavce ještě dvě soustředění ve slovinském Tacenu. Tamní kanál bude na začátku června dějištěm mistrovství Evropy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články