Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jurečka prohrál v těsném souboji se světovou jedničkou a skončil devátý

Astana - Judista Alexandr Jurečka obsadil na mistrovství světa v Astaně dělené deváté místo a vyrovnal tak dosavadní české maximum na turnaji v podání Jaromíra Ježka. Zároveň si vytvořil i osobní rekord na MS. V boji o čtvrtfinále Jurečka nestačil na světovou jedničku a obhájce stříbra Krisztiána Tótha z Maďarska, který vyhrál těsně na juko.

Čtyřiadvacetiletý havířovský rodák se letos vrátil do bojů po dvouletých zdravotních potížích. Zatímco na mistrovství Evropy ještě nebyl v ideální formě, v Astaně naplnil papírové předpoklady. Do žebříčku a olympijské kvalifikace si Jurečka připsal 108 bodů. "Lepší než žádné. Jsem rád, že jsem šel tři zápasy, i když jsem chtěl ještě alespoň jedno vítězství. Snad se tu nejlepší osmičku povede udělat jindy. Třeba na Grand Slamu v Paříži," doufá Jurečka. "Po těch zraněních mají výkony vzestupnou tendenci, tak to snad příště potvrdím," dodal.

Nejprve vyřadil Oviniho Ueru z tichomořského ostrova Nauru, když už po 10 vteřinách zabodoval na juko. Následně se bojovalo na zemi a Jurečka svého nezkušeného soupeře udržel. "S ním kdybych prohrál, tak by mě to rozložilo na pěkně dlouho. Nesměl jsem ho ale podcenit, protože jsem ho neměl kde vyčíst. Proto jsem dal nejdříve opatrnou techniku a snažil se ho dostat na zem, kde je to jistější, a předpokládal jsem, že to na zemi neumí," popisoval Jurečka souboj s velkým outsiderem.

Ve druhém kole měl daleko víc práce s Američanem Coltonem Brownem, který mu svým silovým pojetím dělal problémy, ale Jurečka ho donutil ke třem trestům šido a soupeře udolal. "Věděl jsem, že to nebude jednoduché, ale nečekal jsem, že to bude až tak těžké. Pomohlo mi, že jsem nic nevzdal a pořád bojoval a šel jsem naplno," prohlásil. Proti favorizovanému Tóthovi začal český reprezentant dobře, hned ho vyvedl z rovnováhy, ovšem postupně získal Maďar mírně navrch. Zabodoval na juko a už si postup pohlídal.

"Je to škoda, protože jsem si na něj věřil. On byl pod tlakem podobně jako obhájce titulu Ilias Iliadis, který brzo vypadnul. Chtěl jsem toho využít a vyhrát, ale nepovedlo se," litoval. "Vyčítám si, že jsem ten nástup nedotáhl do konce. Rozhodil jsem ho, ale pak jsem se trochu zalekl jeho reakce," dodal Jurečka. V sobotu se v Astaně představí ve váze do 100 kilogramů Lukáš Krpálek, který obhajuje zlatou medaili, a ve váze nad 100 kilogramů nastoupí Michal Horák.

Mistrovství světa v judu v Astaně:

Muži - do 90 kg: 1. Kwak Tong-han (Korea), 2. Denisov (Rus.), 3. Baker (Jap.) a Liparteliani, 5. Gvinišvili (oba Gruz.) a Ustopirijon (Tádž.), ...9. Jurečka (ČR).

Ženy - do 70 kg: 1. Emaneová (Fr.), 2. Bernabeuová (Šp.), 3. Alvearová (Kol.) a Posviteová (Fr.), 5. Araiová (Jap.) a Grafová (Rak.).

Ženy - do 78 kg: 1. Umekiová (Jap.), 2. Velenšeková (Slovin.), 3. Malzahnová (Něm.) a Verkerková (Niz.), 5. Tcheumeová (Fr.) a Pogorzelecová (Pol.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články