Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Juniorský mistr světa Teplý vyhrál anketu o jachtaře roku

Praha - Dvacetiletý Ondřej Teplý poprvé v kariéře triumfoval v anketě o nejlepšího jachtaře roku. Juniorský mistr světa v lodní třídě Finn zvítězil v hlasování delegátů svazové konference a při dnešním vyhlášení v Praze sesadil z pomyslného trůnu nejlepší českou ženu Veroniku Kozelskou-Fenclovou, která ovládla pět z posledních šesti ročníků.

NEPOUŽÍVAT!
zdroj: Pavlína Soukupová

Teplý vloni prožil životní sezonu a je prvním juniorským vítězem v historii ankety. Brněnský jachtař v červenci ve Valencii nenašel přemožitele na světovém šampionátu juniorů a mezi seniory mu po 33. místě těsně unikla kvalifikace na olympijské hry v Riu de Janeiro. 

"Celkové vítězství v anketě je pro mě velké překvapení, na rovinu jsem to vůbec nečekal a moc si toho cením. Určitě to pro mě byla nejlepší sezona, kromě té kvalifikace, která byla poměrně stěžejní, mi vyšlo vše," řekl Teplý. Do Brazílie se ale ještě může dostat na přelomu března a dubna, kdy budou dosud nekvalifikované evropské země při Světovém poháru na Mallorce bojovat o poslední postupové místo ve třídě Finn.

Jeho starší bratr Viktor Teplý se pak pokusí vyjet jedno ze dvou zbylých evropských míst v kategorii Laser. "Budu doufat, že to vyjde. Veškerý trénink směřujeme k Mallorce. Je nás tam kolem tří čtyř možná pěti zemí, které mají šanci. Není to jistota, ale není to ani nereálné. S bráchou se podporujeme. Jelikož mají dvě místa, jeho šance je minimálně stejná, možná i větší," uvedl Teplý.

Je nám líto, video expirovalo.
Jachtařem roku se stal Ondřej Teplý

Kozelská-Fenclová předloni vybojovala pro Českou republiku zatím jediné jachtařské místo na olympiádě. Závodnice třídy Laser Radial v uplynulém roce obsadila na mistrovství světa 20. místo a na evropském šampionátu skončila dvanáctá.

Třetí místo v anketě získal handicapovaný jachtař Daniel Bína, který se vloni kvalifikoval na paralympiádu v Riu. Závodník třídy 2.4mR ovládl kategorii mužů jako vůbec první handicapovaný závodník, ženám vládla Kozelská-Fenclová. Mezi juniory triumfoval absolutní vítěz ankety Teplý, mezi juniorkami pak Lucie Keblová.

Anketa Jachtař roku 2015:

Muži: 1. Daniel Bína 134 bodů, 2. Milan Hájek 107, 3. Viktor Teplý 101.

Ženy: 1. Veronika Kozelská-Fenclová 226, 2. Markéta Audyová 103, 3. Johana Kořanová 49.

Junioři: 1. Ondřej Teplý 208, 2. Jakub Halouzka 119, 3. Michal Koštýř 83.

Juniorky: 1. Lucie Keblová 167, 2. Veronika Živná 100, 3. Michaela Pavlišová 61.

Absolutní vítěz: 1. O. Teplý 22 hlasů, 2. Kozelská-Fenclová 20, 3. Bína 10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články