Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Judisté si z Grand Prix v Samsunu odváží tři bronzy

Samsun (Turecko) - Nebývalou medailovou žeň dnes zaznamenali čeští judisté na Grand Prix v tureckém Samsunu. Na třetí místa ve svých kategoriích dosáhli Jaromír Ježek (do 81 kg), Alexandr Jurečka (do 90 kg) a také největší česká hvězda Lukáš Krpálek (do 100 kg). Ten se v ostrém klání představil poprvé od poloviny února, kdy si zranil prst na ruce, a navíc se díky třetímu místo vrátil na post světové jedničky.

Bronzoví judisté - zleva Ježek, Krpálek a Jurečka
zdroj: ČTK/PR

Tak úspěšné vystoupení v závodě Grand Prix Češi v jediném dni nikdy nezaznamenali. Dodnes získali na GP tři medaile, o které se postarali dvakrát Krpálek a jednou Ježek. Dnešní výsledek tak reprezentační trenér Petr Lacina považuje za historický počin. "Tři placky v jednom dni jsme neudělali ani na světovém poháru. Tohle je nebývalý, fantastický úspěch. S výkonem našich borců jsem moc spokojený," líčil nadšeně Lacina.

Judisté tak v poslední prověrce získali velkou vzpruhu před mistrovstvím Evropy, které hostí o posledním dubnovém víkendu Budapešť. "Ukázali jsme, že kromě Krpálka máme i další borce, kteří mohou reálně pomýšlet na dobré umístění na mistrovství," řekl Lacina.

Ježek zaznamenal největší úspěch ve váze do 81 kg, do které před letošní sezonou přestoupil z nižší třiasedmdesátky. Bronzový medailista z předloňského mistrovství Evropy v Samsunu vyhrál čtyři z pěti zápasů, pouze v semifinále podlehl pozdějšímu vítězi Loicovi Pietrimu. V souboji o třetí místo pak na ipon porazil Marcela Otta z Rakouska a poprvé v kariéře na velké akci stanul na stupních vítězů. Navíc ve světovém žebříčku poskočil asi o 200 míst, protože v nové váhové kategorii začal "od nuly".

Petr Lacina:

"Ježek potvrdil své technické kvality. A ukázal, že pokud jeho přípravu nebude narušovat nemoc či zranění, měl by být i ve vyšší kategorii aspirantem na přední umístění na světových turnajích."

Životní závod za sebou má také Jurečka. Havířovský judista zažil podobný příběh jako Ježek. Také ovládl první tři zápasy, až v utkání o finálovou účast nestačil na Rusa Kirilla Děnisova, který poté celou soutěž ovládl. Jurečka však vzápětí porazil Alexandra Iddira z Francie a mohl se těšit z první medaile na vrcholné akci. "Jurečka dnes podal snad nejlepší výkon v kariéře. Díky svému výkonu v Turecku si polepší ve světovém žebříčku o téměř padesát míst," pochvaloval si Lacina.

Krpálek se vrátil na post světové jedničky

Český judista z tatami třikrát odešel jako vítěz a nestačil jen na nakonec stříbrného Elmara Gasimova. Bronz si zajistil triumfem proti Egypťanu Ramadánu Darvišovi. Jeho úspěch navíc znamená, že se znovu stal světovou jedničkou. Dosavadní lídr Ramziddin Sajidov totiž dnes skončil mimo bodované příčky.

"Krpálek dnes předvedl ohromnou vůli po vítězství, své soupeře převyšoval především v boji na zemi. Škoda chvilkového zaváhání s Gasimovem, které bohužel přišlo v okamžiku, kdy Lukášovi již nezbývalo dost času na to, aby vývoj utkání ještě otočil. V utkání o bronz ale ze sebe vydal vše a návrat na pozici světové jedničky si zaslouženě vybojoval," řekl na Krpálkovu adresu reprezentační kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články