Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Judisté se chystají do Ria, Krpálek sní o medaili

Praha - Sedmičlenná výprava českých judistů se chystá na světový šampionát v Riu de Janeiru, který startuje příští pondělí. Největší naděje se tradičně vkládají do Lukáše Krpálka, úřadujícího mistra Evropy ve váze do 100 kilogramů, který bude v Brazílii obhajovat bronz z předloňského MS v Paříži. Zatím není jisté, zda na mistrovství vyrazí i Jaromír Ježek (do 81 kg). Sužují ho problémy s třísly a až večerní prohlídka rozhodne o jeho případném startu.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Krpálek, to je pro český tým velký aspirant na stupně vítězů. Suverén letošní sezony, který kromě mistrovství Evropy na letní univerziádě ovládl svoji váhu do 100 kg i absolutní bez rozdílu vah, se i v Riu zařadí k top favoritům. "Každá medaile by byla krásná, kéž by to klaplo. Ale v judu můžete také rychle vyletět v prvním nebo druhém kole. Doufám, že připravený jsem dobře. Také vím, že jednoduché to nebude vůbec," řekl Krpálek.

Rodák z Jihlavy se letos chlubí jedinečnou formou. Na pěti turnajích, kde startoval, hned čtyřikrát triumfoval. Zlato slavil na ME, obou závodech univerziády a také na prestižním podniku Grand Slam v Paříži. Jen na Grand Prix v tureckém Samsunu bral bronz. "Naše taktika bude jasná: Lukáš zase musí nasadit svůj masakr a pak předvést svůj hřebík. Takové termíny používám od mistrovství Evropy, kde Lukáš předvedl tři strašné chvaty osoto-gari a soupeře doslova přihřebíkoval k zemi," líčil žertovně kouč Petr Lacina.

Sám Krpálek bral Lacinova slova s rezervou. "Trenér vždycky nějaké podobné moudro vymyslí," smál se Krpálek. Před druhým vrcholem sezony mu vyhovuje i fakt, že ve světovém žebříčku už není jedničkou, ale kvůli vynechání řady závodů klesl na současné třetí místo. "Jsem radši, že jsem teď v pozadí. Poznal jsem to na začátku roku, kdy se na mě jako na světovou jedničku každý chtěl vytáhnout. Ale doufám, že po mistrovství se žebříček opět mění a budu znova v čele," přemítal Krpálek.  

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek má před MS judistů medailový sen

Před cestou do Brazílie ještě v sobotu vyrazí do Banské Bystrice na 3. ročník Memoriálu tragicky zesnulého bývalého slovenského reprezentanta Zoltána Pálkovácse. Na dlouhou cestu do Ria si Krpálek přibalil i osobního průvodce se základními frázemi v portugalštině, který nafasoval od jednoho ze svých sponzorů. "Lukáš už má příručku, to už o něj vůbec nemám strach," dobíral si Lacina Krpálka.

Zatímco Krpálek si pochvaluje, jak mu "drží" zdraví, na ostatní reprezentanty se valí jeden problém za druhým. Nejhůře je na tom Ježek s natrženým tříslem. "Večerní kontrola rozhodne," řekl Lacina. Alexandr Jurečka (do 90 kg), který se během životní sezony vyšplhal až na 13. místo světového žebříčku, si na nedávném tréninkovém kempu v Moskvě pochroumal rameno, Jaromíra Musila (do 81 kg) zase omezuje natažený zadní stehenní sval.

"Jak se nám zranění dlouho vyhýbala, tak se to teď nakupilo. Až na Ježka sice nejde o nic vážného, ale znamená to tréninkové výpadky. Snad to kluky úplně neomezí, protože dlouhodobě jsou natrénovaní dobře," řekl Lacina. Hodně si v Riu slibuje od Pavla Petřikova (do 60 kg), který se letos blýskl třeba třetím místem na Grand Prix v Baku a na ME skončil sedmý. "A sedmé místo je pro mě velkou výzvou i teď," prohlásil Petřikov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články