Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Judista Krpálek je mistrem Evropy. Jurečka skončil pátý

Praha - Český judista Lukáš Krpálek se stal mistrem Evropy do 23 let. V kategorii do 100 kilogramů byl na turnaji v pražské Sparta areně suverénní a všech pět svých soubojů vyhrál před časovým limitem na ipon. Krpálek tak potvrdil roli favorita. "Už jsem byl trochu unavený a moc se mi nechtělo. Proto jsem asi taky upadl na juko, čímž jsem soupeři pomohl. Ale jsem rád, že jsem to obrátil na své oblíbené škrcení," popsal Krpálek klíčový duel v cestě za titulem.

Krpálek nejprve porazil Maďara Gábora Vera, následně Belgičana Tomu Nikiforova a pak i Němce Karla Richarda Freye, který překvapivě vyřadil obhájce stříbra Chajbulu Magomedova z Ruska. Až v semifinále s Lotyšem Artursem Nikiforenkem dovolil soupeři první bod (juko), ale po třech minutách zabodoval na ipon a postoupil do finále.

"Jsem rád, že to všechno takto dopadlo a vyhrál jsem v Praze i potřetí v tomto roce," uvedl Krpálek v první reakci na své celkové vítězství, kterým uzavřel kompletní sérii medailí z juniorských šampionátů. Tento pražský pro něj byl poslední. "Nyní už mi chybí jen medaile ze seniorského mistrovství Evropy a olympijských her. A k těm se doufám jednou dostanu," doplnil Krpálek.

Ve finále neměl judista problém ani se stříbrným medailistou z ME do 23 let z roku 2010 Tomaszem Domanským z Polska, souboj ukončil už zhruba v polovině časového limitu a získal nejcennější kov. V tomto roce tak v Praze vyhrál Evropský i Světový pohár a nyní i mistrovství Evropy. "Pokud se mu tento hattrick povede, bude to frajer," řekl před turnajem reprezentační kouč Petr Lacina.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek juniorským mistrem Evropy

Blízko k velkému úspěchu byl v Praze i Alexandr Jurečka, který v kategorii do 90 kg postoupil do semifinále. Tam však prohrál stejně jako následný duel o bronz a skončil pátý. "V rámci možností jsem spokojený, protože jsem došel až do semifinále. Jenže doma jsem chtěl medaili a ta mi chybí. To mě mrzí," řekl Jurečka.

Výsledky mistrovství Evropy do 23 let v judu – Praha

Ženy - váhová kategorie do 78 kg: 1. Joová (Maď.), 2. Maluchaová (Ukr.), 3. Furmaneková (Pol.) a Velenseková (Slovin.). Bez české účasti.
Nad 78 kg: 1. Čeričová (Bosna a H.), 2. Weissová, 3. Külbsová (obě Něm.)
a Babinčevová (Rus.). Bez české účasti.

Muži – do 90 kg: 1. Magomedov (Rus.), 2. Nchabali (Ukr.), 3. Toth (Maď.)
a van T End (Niz.), 5. Jurečka, 9. Knápek (oba ČR).
Do 100 kg: 1. Krpálek (ČR), 2. Domanski (Pol.), 3. Frey (Něm.) a Ljuchyn
(Ukr.). Hlaváček (ČR) bez umístění = bez vyhraného zápasu.
Nad 100 kg: 1. Meyer (Niz.), 2. Nažmudinov (Rus.), 3. Breitbarth (Ně.)
a Harmegnies (Bel.). Bez české účasti.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články