Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jaroš se vrátil z Gasherbrumu a už se těší na další osmitisícovky

Praha - Extrémně úspěšné tři roky, během nichž vystoupil na pět osmitisícových vrcholů, má za sebou český horolezec Radek Jaroš. V červenci stanul na Gasherbrumu I i II a ke zdolání všech čtrnácti osmitisícovek už mu zbývají pouze tři - K2, Annapurna a Lhoce. Jaroš ale nechce lézt za každou cenu. "Budu se snažit zůstat soudný," odmítl, že by kvůli snaze získat brzy Korunu Himálaje začal riskovat.

Právě sázka na nejistotu jeho i jeho parťáka Libora Uhra dovedla na vrchol Gasherbrumu I. "Střízlivě uvažující bychom do takového rizika jako na G1 nešli. Propadali jsme se po prsa do čerstvého sněhu, navíc předpověď počasí byla špatná. Ale naštěstí to vyšlo," popisoval Jaroš na tiskové konferenci v Praze. Původně chtěli na Gasherbrum I lézt novou cestou. "Ale to bylo kvůli počasí science fiction," řekl.

Nejprve Jaroš s Uhrem i Liborem Maškem stanuli na vrcholu Gasherbrumu II, cestou na druhý kopec však Mašek vyhodnotil riziko jako příliš vysoké a z hory se dal na ústup. Navíc už šlo o druhý pokus, při prvním krátce po výstupu na Gasherbrum II trpěli Uher i Mašek enormním vysílením. "A já to otočil asi v 7400 metrech," uvedl Jaroš. "Ten druhý pokus byl poslední, doslova zoufalý, ale stal se zázrak," řekl novoměstský dobrodruh.

Je nám líto, video expirovalo.
Návrat úspěšného horolezce

Pro Jaroše to byl jeden z nejtěžších výstupů kariéry

Na druhý osmitisícový vrchol stoupali Jaroš s Uhrem jen deset dní po zdolání Gasherbrumu II. Na cestě byli takřka 50 hodin bez odpočinku, navíc je podle předpovědi mělo čekat špatné počasí. Na rozdíl od G2, kde bylo úplně jasno. "Cítili jsme na vrcholu nadšení, ale vyčerpání bylo obrovské," přiznal Jaroš.

Už po skončení expedice si ale prožil i dramatický okamžik. Jeden z jejich kuchařů totiž při přechodu posledního sedla před sestupem do údolí dostal výškovou nemoc a po několika hodinách zemřel. "Nesli jsme ho, snažili jsme se s ním dostat co nejníže pod sedlo a postavit stan, aby si odpočinul. Mysleli jsme, že je 'jen' vysílený. To bylo strašné. Bylo mu 22 let, byl to kamarád, se kterým jsme tam dva měsíce byli," vzpomínal Jaroš.

I proto se bude snažit být k horám stále pokorný a neriskovat jen proto, aby vylezl zbývající tři osmitisícovky. Jaroš musí sehnat spolulezce na zbývající kopce, což nebude snadné. Někteří z jeho tradičních parťáků už na nich totiž byli. Jaroš proto nevylučuje ani spolupráci se zahraničními horolezci. "Kamarád z USA prý má novou cestu na K2 a chce tam v roce 2013. Možná se s ním svezu," podotkl. Na druhé nejvyšší hoře byl už čtyřikrát a ani jednou neuspěl. I proto chce hlavně dávat pozor. "Čím delší dobu se nic nestalo, tím víc se blíží okamžik, kdy se něco stane," varoval.

Gasherbrum I
zdroj: cs.wikipedia.org
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články