Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jaroš míří na vrchol Antarktidy. Je to už spíš dobrodružství, přiznává

Radek Jaroš se chystá zdolat nejvyšší horu Antarktidy. V zemi věčného ledu je v prosinci jeho cílem 4892 metrů vysoký Mount Vinson. Tím by přidal pátou horu do projektu Koruna světa, jehož smyslem je zdolání vrcholů všech kontinentů.

Radek Jaroš
zdroj: ČT24

"Koruna světa je pokračováním mého příběhu, i (Reinhold) Messner tak pokračoval. Umožňuje mi to poznat jiné kontinenty, podnebí, lidi či podmínky. Je to už spíš dobrodružství a cestování," řekl Jaroš.

Třiapadesátiletý Jaroš před třemi lety výstupem na K2 završil Korunu Himálaje a jako patnáctý muž vylezl na všechny osmitisícovky světa.

Na Antarktidě přiletí k úpatí hory malým letadlem a v šestičlenném týmu s horským vůdcem, který je povinný, budou mít deset dnů na vylezení. "Není to nic technicky těžkého," řekl a plánoval: "Nedaleko je druhá nejvyšší hora Antarktidy, na které bylo jen pár družstev, a když bude čas, tak uvažujeme o tomhle kopci."

Na pól nedojde

Původně uvažoval i o jižním pólu, ale kvůli finanční náročnosti od cesty upustil. "Byl by to další milion, tak jsme to odpískali. A dobrodružství táhnout sáně tisíce kilometrů po rovině, to mě teda neláká. Nejsem Amundsen," usmál se.

Jaroš už z osmi vrcholů z nového projektu byl na čtyřech - v roce 1998 na Mount Everestu (8850 m), v roce 2016 vylezl na severoamerickou horu Denali (6190), dříve známou jako Mount McKinley, a v říjnu na kavkazský Elbrus, s 5642 metry nejvyšší bod Evropy. Letos přidal "skalp" Kosciuszka v Austrálii (2228).

Pokud zvládne Mount Vinson, tak ho ještě čekají africké Kilimandžáro (5895), oceánská Puncak Jaya (4884) a Aconcagua v Jižní Americe (6962). Ukončení projektu nedokáže odhadnout. "Těžko říct. Jde to zvládnout za rok, ale dejme tomu, že za dva roky," řekl Jaroš s tím, že chce i dotočit film nebo seriál o Koruně Himaláje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články