Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Inline hokejisté ve finále podlehli USA v prodloužení, ke zlatu chyběly čtyři minuty

Čeští inline hokejisté na Světových hrách v Birminghamu neobhájili zlato z Vratislavi 2017. V finále podlehli domácím Spojeným státům americkým 1:2 v prodloužení. V čase 42:37 o tom rozhodl Nathan Sigmund a Američané při pátém vystoupení inline hokeje na Světových hrách získali čtvrté zlato.

"Sehráli jsme skvělou partii. Moc se mi to líbilo, bylo to super. Všem chci jako kapitán poděkovat za jejich výkony. Šli jsme za tím jako jeden tým. Byla to pro nás odměna, že jsme šli do finále přes Francii. Byla tady fantastická kulisa českých sportovců a celkově výborná atmosféra. Hráli jsme na hraně našich sil, Američané byli o gól lepší. Chyběly čtyři minuty ke zlatu," řekl kapitán Petr Kafka webu olympijskytym.cz. "Ale samozřejmě jejich tým, který tu měli, byl asi nejlepší, co vůbec kdy jel na nějakou akci," dodal.

V první velké šanci finále se ocitl ve 4. minutě Marek Loskot, který minul a následně uvolnil Jakuba Bernada, jenž ztroskotal na brankáři Troyovi Redmannovi. Velkou šanci domácích zlikvidoval Brandonu Hawkinsovi lapačkou Dominik Frodl.

Na druhé straně nepřekonal amerického gólmana v přečíslení dvou na jednoho Loskot. V čase 17:43 sice nedotáhl bekhendový blafák Oscar Flynn, ale puk dorazil za Redmanna Patrik Šebek.

"Tým šlapal, jak měl, dotáhli jsme to do finále, kde jsme si to rozdali s Amerikou. Slyšeli jsme, že to bude jednoznačné finále, ale nakonec jsme dokázali vzdorovat, chyběl jen kousek. Zužitkovat nějakou šanci, kterou jsme měli. Šance odskočit na dvougólový rozdíl byly. Možná jsme se trochu zatáhli. Američané jsou na bruslích super, těžko se jim vyrovnat. Třeba příště," řekl Šebek.

Na přelomu prvního a druhého poločasu se Češi ubránili při vyloučení Mikuláše Zbořila a Frodlovi pomohla po Hawkinsově střele tyč.

V 35. minutě mohl pojistit náskok Martin Fiala, ale americký gólman zasáhl. V čase 36:02 Američané vyrovnali, když Frodla překonal zblízka Brett Onlinger.

V prodloužení Sigmund ještě svoji první šanci nevyužil, ale po šikovné kličce a bekhendové přihrávce Travise Noeho už do odkryté branky snadno rozhodl.

"Nebudeme si nic nalhávat. Američané perfektně kontrolovali puk, což je v inline hokeji důležité. Když se v prodloužení hrálo tři na tři, jejich výhoda se ještě zvětšila. Udělali jsme maličkou chybičku, to rozhodlo, nedá se nic dělat," uvedl Kafka, který se stal s 11 body za gól a 10 asistencí z pěti zápasů nejproduktivnějším hráčem turnaje.

"Jsme šťastní, medaile je výborná. A sehrát takové finále s Američany, takhle silnými, je velký úspěch. Jsou to hráči, kteří se inline hokejem živí. My jsme z půlky inlinoví hobíci, jsme hokejisté. Také máme kluky, kteří se tím živí, ale pro nás je to pořád v Česku amatérský sport. Oni to hrají úplně jinak než my," dodal Kafka, který hrál v uplynulých dvou sezonách v první hokejové lize za Slavii a má na kontě 200 utkání v extralize za Spartu, Kladno, Olomouc a Vítkovice.

Inline hokejisté se postarali o třetí českou medaili v Birminghamu. Stříbro získal v pondělí Jaroslav Lorenc v bowlingu a na bronz dosáhli florbalisté.

Světové sportovní hry v neolympijských disciplínách v Birminghamu (USA):

Inline hokej - muži:

Finále:

USA - Česko 2:1 v prodl. (0:1, 1:0)
Branky: 37. Onlinger, 43. Sigmund - 18. Šebek.

Konečné pořadí: 1. USA, 2. Česko, 3. Francie, 4. Itálie, 5. Kanada, 6. Kolumbie, 7. Lotyšsko, 8. Švýcarsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články