Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hradilek: Finále je cíl, tam už pak může vyhrát kdokoliv

Praha - Kajakář Vavřinec Hradilek má za sebou náročný rok, na jehož konci bude od čtvrtka do neděle domácí mistrovství světa v Troji. Loni si v této době užíval olympijskou stříbrnou medaili z Londýna a dost možná i kvůli povinnostem spojeným se slávou nebyla jeho letošní sezona ideální, byť jeden závod světového poháru vyhrál. V Praze chce dokázat, že patří mezi světovou špičku, a hlavně se závodem před domácím publikem pobavit.

Vavřinec Hradilek
zdroj: ČTK autor: Tomáš Halász

Vodní slalom je mu živobytím, ale hlavně zábavou. Každou zimu cestuje do Austrálie a na Nový Zéland za kamarády jezdit na extrémně divoké vodě a nyní například neváhal týden před šampionátem v Praze absolvovat trénink na trati na Trnávce, která se charakterem a náročností ani trochu nepodobá kanálu v Troji. "Chtěl jsem ukázat kamarádům, jakou tady máme parádní a těžkou trať v přírodě," vysvětlil Hradilek, proč změnil minulý týden prostředí. "Vzal jsem tam osm lidí a všem se to líbilo, byli nadšení," prohlásil.

Ve čtvrtek však skončí legrace. Dopoledne ho čeká kvalifikace, v pátek odpoledne semifinále a v sobotu po obědě případné finále. "Trénoval jsem, ale sezonu jsem bral trochu lážo plážo," přiznal Hradilek. "Tolik jsem se na závody nesoustředil a ani výsledky nebyly tak dobré. Ale nechci si tu něco dokazovat. Buď to vyjde, nebo ne, ale užít si to dokážu, a to bude pro mě to podstatné," prohlásil.

Není to ale tak, že Hradilek nechce uspět. Jen je nad věcí. Finále je jasným cílem a potom už může z desítky vyhrát při pravidlu o jedné jízdě kdokoliv. "Medaile by byla úžasná, za ní bych byl šťastný jako blecha. Hlavní cíl je ale dostat se do finále, to je ta hranice. A pak neudělat nějakou botu ve finále, která by mě mrzela. Slalom je vrtkavej, že stačí jedna maličkost a jste dole. Těch deset lidí ve finále může každý vyhrát úplně s přehledem," prohlásil.

Na kanálu v Troji vyrůstal a zná ho jako své boty. V roce 2007 na něm vyhrál ve svém prvním roce v reprezentaci závod světového poháru a od nedávna bydlí nedaleko, pět minut jízdy na kole. "Při mistrovství světa se ta výhoda trochu smazává, protože tady všichni trénují, navíc na nás budou doma působit vnější vlivy. Ale je jasné, že pořád to tu znám velmi dobře," uznal Hradilek. "Ale výhoda je, že můžu mezi závody domů," usmál se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články