Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hradilek a Ježek by spolu opět mohli zakleknout do jedné lodě

Praha - Stříbrný kajakář z olympijských her Vavřinec Hradilek si velmi věřil na vítězství při Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze. Prý jediný, kdo ho dnes mohl v Troji porazit, byl český mladík Jiří Prskavec, který však jel pouze jako předjezdec, protože si na jaře nevybojoval místo v reprezentaci.

Vavřinec Hradilek, Stanislav Ježek
zdroj: ČT24

Hradilkovy ambice však ve finálové jízdě vzaly za své ve vodním válci na patnácté brance. Stáhl ho o kousek níž, než kajakář potřeboval, a bylo zle. Padesátisekundová penalizace za neprojetí branky znamenala konec nadějí. Stejně jako jemu se nevydařil vrcholný domácí závod ani kanoistovi Stanislavu Ježkovi, který při své finálové jízdě pro změnu zlomil pádlo.

"Když jsme to oba tak podělali, tak já bych nejradši jel s Jéžou zítra debla, ale to bohužel nejde," prohlásil Hradilek.

Ačkoliv v Londýně spolu soutěžní posádku pro závod deblkanoí vytvořili, v tuzemsku nejsou v této disciplíně v reprezentaci a nemají ani potřebnou výkonnostní třídu. Mohli by ale společně nastoupit před nedělní finálovou jízdou C2 jako předjezdci nebo předvést exhibiční jízdu. "Uvažujeme o tom," řekl Jiří Rohan, šéf organizačního výboru a osobní trenér Ježka.

Hradilek byl nejrychlejší v páteční kvalifikaci a i v semifinále měl nejlepší čas, ale nevyhrál kvůli dvousekundové penalizaci za dotek branky. Rychlejší čas než on měl nečekaně pouze předjezdec Prskavec.

"Možná to jsou ode mě trochu silácké řeči, ale Jířa na startu nebyl, tak jsem si věřil," prohlásil Hradilek. "Říkám to díky zkušenostem na tomto kanálu," pokračoval člen USK Praha, který s Prskavcem jezdí v Troji od začátku kariéry. Jeho slova potvrzuje i fakt, že na mezičasu měl na vítězného Francouze Etienna Daillea náskok takřka sekundu a půl. Hradilek neví, co se pak stalo.

"Jel jsem fakt dobrou jízdu, ale ta kombinace je těžká. Málem jsem se tam zvrhnul k pravé straně a loď mi sjela dolů. Už jsem nezvládl dojet do té další branky. Musím se podívat na video, co se tam přesně stalo, tedy jestli se mi bude chtít dívat," řekl. Když věděl, že nemá šanci branku projet, cítil bezmoc. Chvíli stál v protivodě a nevěděl, co dělat.

"Protože diváci fandili a já to zvoral," litoval Hradilek. Má za sebou neuvěřitelné tři týdny. Vybojoval olympijskou medaili a vrhl se do víru oslav a společenských povinností. "Je pravda, že nic takového jsem v životě nezažil. Neuvěřitelné," rozplýval se, ale také přiznal, že už je po všech těch večírcích dost zmožený. Navíc bylo prý dost těžké se na pražský závod koncentrovat. "Vždycky, když jsem si šel projít trať, tak jsem se akorát pořád fotil s lidmi," vysvětlil. Sezona vodních slalomářů pomalu končí, příští týden je na programu finále světového poháru v Čunovu na Slovensku. Hradilek má ale v plánu ještě natáčení filmu pro sponzora na Lipně příští týden, potom i štafetový závod v Rakousku a mistrovství světa v extrémním kajaku. "To je sice radost, ale člověk musí pořád absolvovat další párty," řekl s úsměvem. Volno si prý vybere v říjnu. "To jedu do Ameriky. Na vodu," smál se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články