Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Horolezci Holeček s Hákem: Lezení není o cenách, ale o výzvě a zážitku

Horolezci Marek Holeček a Zdeněk Hák o víkendu v Polsku obdrželi cenu Zlatý cepín za výstup roku. Mezinárodní ocenění, které je v horolezeckém světě přirovnáváno k filmovým Oscarům, získal Holeček spolu se svým kolegou Hákem už předloni za prvovýstup na jedenáctou nejvyšší horu světa Gašebrum 1. Tentokrát se jim pocty dostalo za zdolání Čamlangu a nejen o něm se rozpovídali ve Sportovních zprávách ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Marek Holeček a Zdeněk Hák byli hosty Sportovních zpráv ČT sport

České dvojici se povedl významný zápis v květnu 2019, když jako první zdolala nepálský Čamlang severozápadní stěnou, cestou, kterou pojmenovali UFO line. Název odkazuje na čtyřicet let starý pokus legendárních Reinholda Messnera s Doughem Scottem, kteří tehdy na severní stěně Chamlangu viděli vznášející se zářící kostku.

Náročnou cestou na 7319 metrů vysoký vrchol potvrdili Holeček s Hákem svou filozofii, že než zdolávat už osvědčené směry je smysluplnější objevovat nové. Oba ale zároveň odmítají říci, které ocenění, nebo respektive který výstup je pro ně cennější.

"Horolezectví obecně není o nějakém udílení cen. Tam branky, body, vteřiny nehrají žádnou roli. Tam je to o tom zážitku a já ty zážitky miluju oba dva stejně, takže já to nerozděluju. To je jako rozdělovat lásku k dětem, nebo k mámě a tátovi. Mám ty výstupy rád stejně jako všechny předchozí," říká Holeček.

A jeho kolega s ním jen souhlasí. "My jsme vlastně s Márou lezli mezitím v Nepálu ještě jednou, a to bylo v roce 2018. Lezli jsme prvovýstup na kopec, o kterém nikdo neví, přitom pro mě byl náročnější než tyto dva oceněné. Takže přesně jak říká Mára – není to o cenách," tvrdí Hák.

Ale jedním dechem dodává: "Ale když nějaká odborná porota váš výkon vybere, je to velké ocenění. Protože v té porotě nesedí jen nějací papaláši, ale sedí tam i aktivní horolezci, takže od kolegů to ocenění potěší," přiznává.

A Holeček ho doplňuje. "Každá nová výzva má v sobě nějakou challenge, nějaké poselství. Existují v 1600 metrech kopce, které jsou neslezené. Jsou třeba na Antarktidě v antarktických podmínkách a je to obrovská výzva. Není to jen o nadmořské výšce, kde nám ubývá kyslíku, respektive kyslík je tam trošku roztroušený. Je to o vizi, kterou se tam podařilo přenést, a samozřejmě i o poděkování tomu nahoře, že nám dal tu šanci," uzavírá oceněný horolezec.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články