Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Holeček s Grohem míří do Nepálu pro další prvovýstup v údolí Hunku

Po roční pauze se Marek Holeček chystá do velkých hor. Odletěl do Nepálu, kde s Radoslavem Grohem chtějí v údolí Hunku uskutečnit prvovýstup alpským stylem. Horolezec, jenž má ve sbírce už dva Zlaté cepíny, považované za horolezeckého Oscara, loni vynechal velké akce kvůli pandemií omezenému cestování i zlomené noze. "Nemám pocit, že by na mě mělo mít nějaký dopad, že jsem nebyl rok ve vysokých horách," řekl před odletem.

Bez skal a hor ale minulý rok nebyl. "Lezl jsem po skalách a věnoval se i přípravě lezení na ledech," vysvětluje elitní horolezec, jenž se nyní v údolí Hunku chystá na prvovýstup západní stěnou bez návratů, fixních lan a kyslíkových přístrojů.

"Jedu do Nepálu vylézt kopec, který neomráčí nadmořskou výškou, protože má něco přes 7100 metrů, ale pro moje srdce a oči má to, co má mít. To znamená, že je tam možnost udělat prvovýstup," vysvětloval na letišti v Praze, co je náplní expedice Baruntse, kterou podniknou spolu s Grohem.

"Není to naše první protnutí, je to víceméně zažité, a věřím, že se to zase okotí a přinese úspěch," dodal Holeček k už osvědčené spolupráci se svým parťákem.

Je nám líto, video expirovalo.
Holeček letí do Nepálu pro další prvovýstup
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články