Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hokejbalisté naložili USA sedm gólů a míří do finále mistrovství světa

Čeští hokejbalisté se přidali k ženské reprezentaci a postoupili do finále mistrovství světa. V semifinálovém zápase rozstříleli tým Spojených států amerických 7:1 a o zlato si zahrají v sobotu ve Vispu s Kanadou, která vyřadila domácí Švýcarsko. K postupu přispěl dvěma brankami Nicolas Langr, dva body zaznamenali Jan Čejka i Jiří Hrabár. České hokejbalistky prohrály ve finále s USA 0:3 a obhájily stříbro.

Čeští hokejbalisté
zdroj: Hokejbal.cz autor: Českomoravský svaz hokejbalu

Skóre otevřel v čase 3:03 z trestného střelení Jan Bílý, ale v 9. minutě vyrovnal Drew Albright. Gólman Vojtěch Mokry tak inkasoval poprvé po dvou duelech s čistým kontem, které udržel v posledním utkání základní skupiny proti USA (6:0) a ve čtvrtfinále proti Haiti (8:0).

Ve 21. minutě ale vrátil českému týmu vedení Čejka a polepšil si v šesti zápasech už na deset branek. V čase 34:07 pojistil náskok Dalimil Zvonek, za necelé dvě minuty se prosadil Langr a za dalších 39 vteřin Vojtěch Jágr. Skóre ještě vylepšili v přesilové hře Tomáš Kudela a druhým gólem v utkání Langr.

"Porazili jsme znovu jeden z nejsilnějších týmů na světě. Porazili jsme ho s velkým brankovým rozdílem, přičemž si myslím, že to neodpovídá tomu průběhu hry. Ale samozřejmě jsme maximálně spokojení. Teď už vyhlížíme zítřejší finále, kde narazíme buď na Kanadu, nebo Švýcarsko," uvedl v tiskové zprávě Českomoravského svazu hokejbalu asistent trenéra Slavomír Švancar.

Svěřenci kouče Jiřího Mašíka mají jistotu, že minimálně obhájí stříbro z minulého šampionátu v Lavalu z roku 2022, kde prohráli ve finále s domácí Kanadou. Z historicky patnáctého mistrovství světa mají třináctou medaili a pokusí se navázat na dosavadní tři zlata z let 1998 z Litoměřic, 2009 z Plzně a 2011 z Bratislavy. Na stříbro dosud dosáhli šestkrát a na bronz třikrát. Kanada má na kontě rekordních šest titulů. 

V ženské kategorii český tým na druhý triumf po zlatu z roku 2017 z Pardubic nedosáhl. Stříbro získaly Češky také v roce 2015. Pětkrát dosáhly na bronz a dostaly se na stupně vítězů i na devátém MS.

Mistrovství světa v hokejbalu mužů

Česko – USA 7:1 (1:1, 1:0, 5:0)

Branky: 36. a 44. Langr, 4. Bílý z trestného střílení, 21. Čejka, 35. Zvonek, 37. Jágr, 44. Kudela – 9. D. Albright.

Švýcarsko – Kanada 0:7 (0:2, 0:3, 0:2).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články