Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Historicky první medaile. České juniorky přivezly dva bronzy z ME ve frisbee ultimate

Veenendaal (Nizozemsko) – Poprvé v historii českého juniorského ultimate dokázala česká reprezentace vybojovat medaile. České reprezentantky do 17 a 20 let přivezly dohromady dvě bronzové medaile.

České reprezentantky ve frisbee ultimate se radují z bronzu
zdroj: Česká asociace létajícího disku

Juniorská soutěž se stejně jako seniorská hraje v sedmi lidech na každé straně. Principem hry je dopravit přihrávkami disk do zóny soupeře. Od většiny sportů se frisbee ultimate liší tím, že o průběhu zápasu nerozhoduje žádný rozhodčí, a pravidla hlídají samotní hráči na hřišti.

Dívky v kategorií do 17 let startovaly na ME vůbec poprvé a hned domů vezou bronzovou medaili. V zápase o třetí místo potkaly Francii, již podruhé za sebou během turnaje, a také podruhé ji porazily.

"Zápas o medaile jsme zvládly velmi dobře takticky. Od začátku jsme nasadily účinnou obranu, na kterou soupeřky nebyly připravené a získávaly jsme postupně bodový náskok. Nejnáročnější byl poslední bod, který trval přes 20 minut. Francie dotahovala, na hřišti jsme měly nejsilnější sestavu, holky tam nechaly všechno a nakonec daly poslední bod a zvítězily 12:10," hodnotí trenér Jaromír Jáchym.

O zlato bojovalo v derby německy mluvících zemí Německo a Rakousko a nakonec se radovaly první jmenované. "Finalistky byly o kus lepší, zápas o 3. místo bylo naše maximum," dodává trenérka Kateřina Kiliánová.

Druhou medaili vybojoval výběr dívek do 20 let. V zápase o 3. místo potkaly stejně jako jejich mladší spoluhráčky výběr Francie. "Poprvé jsme Francouzky potkali v zápase o lepší pozici do čtvrtfinálového boje. Po zranění důležité rozehrávačky jsme začali ztrácet, ale nakonec jsme vybojovali výhru 14:12," raduje se trenér Jiří Voseček.

"Oba trenéři jsme v tu chvíli věděli, že na medailové pozici skončíme. Do zápasu o 3. místo jsme nevstoupili nejlépe, nepříznivý stav 1:6 jsme dokázali zvrátit, ze stavu 4:9 srovnat na 9:9 a nakonec vyhrát 13:12," doplnil Voseček.

Reprezentanti do 17 let zažili letos svůj druhý start. V semifinále vyhráli nad Iry, boj o konečné umístění ale prohráli, když nestačili na lepší Velkou Británii a skončili celkově šestí.

Posledním výběrem České republiky na ME byla reprezentace do 20 let. "Nejsilnější moment nastal už v základní skupině, kdy jsme skvěle fungovali jako tým a přejeli tradičně silného soupeře z Velké Británie 15:7. Byl to skvělý pocit vidět kluky na hřišti, jak hrají špičkové ultimate a dávají do toho všechno," hodnotí jeden z trenérů Ondřej Rýdlo.

O možnost hrát o mediale je ale ve čtvrtfinále připravili Irové (nakonec skončili druzí). "Po prohře s Iry následoval jeden ze slabších momentů turnaje, odevzdaný zápas proti Lotyšsku. V boji o umístění už ale zase nastoupil soustředěný tým," dodává. Švýcaři tak nedostali šanci a s výhrou 15:10 vezou čeští reprezentanti celkové 7. místo.

V juniorské kategorii letos v Evropě není dominantní země, zlaté medaile si rozdělilo Německo (dívky do 17 let), Nizozemí (dívky do 20 let), Francie (kluci do 17 let) a Itálie (kluci do 20 let). Rakousko sice nemá žádnou zlatou medaili, zato ve třech kategoriích získalo cenu Spirit of the Game, cenu pro nejférovější tým turnaje.

Zdroj
ČT sport, Česká asociace létajícího disku

Hlavní zprávy

Nejčtenější články