Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Hilgertová se po MS rozhodne, jestli vydrží do Londýna

Praha - Podle pocitů z jízdy a výsledku na zářijovém mistrovství světa na slovenském kanálu v Čunovu se třiačtyřicetiletá česká kajakářka Štěpánka Hilgertová rozhodne, jestli bude pokračovat v kariéře a usilovat o olympijské hry v Londýně. Dvojnásobná olympijská vítězka by se tak mohla stát první ženou, která závodila pod pěti kruhy šestkrát. Dosud se to v historii českého sportu podařilo pouze veslaři Václavu Chalupovi.

Stačí dostat se na světovém šampionátu do finále a Hilgertová odjede na podzim do tepla v Austrálii trénovat, nikoliv pouze jako máma a sparing partner svého syna Luboše, reprezentanta v kajaku. "Kdyby Čunovo vyšlo do finále, bylo by to potvrzení určité výkonnosti, tak bych tu přípravu na olympiádu zkusila," řekla Hilgertová novinářům před závody Světového poháru v Praze.

Tak daleko ale vítězka her v Atlantě 1996 a Sydney 2000 zatím nemyslí. "Musím zajet hlavně něco v Čunovu, pak to budu řešit," zmínila opět závod, kde se pojede také o místo pro Českou republiku na olympiádu. "To se musí vyjet, aby bylo za rok vůbec o co bojovat, je to klíčový závod," řekla. V Čunovu se pojede i o bonusové body do české nominace, z níž jen vítěz pojede do Londýna. "Musím mít ale hlavně dobrý pocit z jízdy, když to bude hodně špatné, tak to klidně zabalím," vykládala kajakářka. "Nechci to úplně lámat přes koleno, musím mít trochu pocit, že na to mám," pravila.

Dobrý pocit zatím má, ale výsledky nepřicházejí. V dosavadních třech závodech Světového poháru ani v testovacím klání na trati v Londýně na stupně vítězů nedosáhla. "Nejsem spokojená, jezdím lépe než loni, ale v závodech zatím nic. Kvalifikace v Londýně byla s přehledem, ve finále jsem chtěla přitlačit a nevyšlo to. Hledám ideální závodní pojetí," pravila Hilgertová. Účast ve finále je vždy prý splněný první cíl. "Ale když pak jedu pod své možnosti, tak mě to naštve," řekla.

Případná rekordní šestá účast na olympiádě ji zatím nechává klidnou, byť by si ji musela příští roky vyjet jako nejlepší česká kajakářka. "To je něco, co zajímá novináře, já na zápisy do knih rekordů nehraju. I pět olympiád je dost dobrých," usmívala se. Cítí, že vodácká veřejnost ji ale stále bere a uznává jako legendu. "Když mě vidí jet dobře, tak mě chválí, i když nebyla letos zatím žádná medaile. Je to povzbuzení, že mě neodepisujou. Vlastní pocit je ale nejdůležitější," řekla.

Ve svém věku se zranění nebojí, ale potřebuje trénovat chytře. "Člověk regeneruje pomaleji, cítím i určitě psychické opotřebení," uznala Hilgertová. "Mladý jsou hrrr, mohou u vody trávit celé dny, já potřebuju vypnout," upozornila například na talentovaného kajakáře Jiřího Prskavce mladšího, bronzového medailistu z ME, který je o 24 let mladší než ona. "Ale i tak jsme super parta. My mladé nebereme, že jsou to vetřelci a oni nás, že jsme vykopávky," dodala s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články