Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hilgertová: Chci se na vodě bavit, ne trápit. Na Rio se mě neptejte

Markkleeberg - Kajakářka Štěpánka Hilgertová si potvrdila, že její rozhodnutí pokračovat v kariéře a pokusit se bojovat za rok o olympijské hry v Riu bylo správné. Přestože hlavní vrchol sezony přijde až v září na mistrovství světa a dvojnásobná olympijská vítězka není v ideální fyzické kondici, byla na mistrovství Evropy v Markkleebergu ve finále a co víc, nebýt fatální chyby v závěru závodu, mohla se přiblížit medaili. To už se sedmačtyřicetileté nestorce vodního slalomu nepovedlo sedm let.

Hilgertová byla na mistrovství Evropy v Markkleebergu ve finále
zdroj: ČTK

V Německu se mohla cítit jako na houpačce. Z kvalifikace po zmatcích u rozhodčích málem nepostoupila, ale semifinále zajela dobře a po pěti letech byla na ME v boji o cenné kovy. "Asi mě to nakopne," řekla Hilgertová. "Rozjezdy do sezony mám vždycky pomalejší, navíc jsem unavená," podotkla. Poslední týden ji trápilo i bolavé rameno z domácí nominace. "Takže jsem týden nejezdila, a že to dopadlo takhle, je povzbuzující," řekla.

I přes obrovské zkušenosti se v ní probudil závodník, který vyhrál nad profesorským výkonem. Chtěla si trať zkracovat a šetřit desetinky. A na konci v náročné kombinaci to přehnala. "Podlehla jsem závodní atmosféře. Přestože jsem se necítila fyzicky dobře, měla jsem chuť závodit," vysvětlila příčinu chyby, kvůli které musela předvést eskymácký obrat. "Asi by se mi s tím smiřovalo snáz, kdybych to třikrát nezajela luxusně. Když ti něco jde, tak se to nesnaž vylepšovat," řekla, jaké si z toho vzala ponaučení.

Hilgertová překvapila sama sebe. V tréninku šetřila rameno, její psychika po dramatické kvalifikaci byla dole. "Teď se mnou o žádném Riu nemluvte," rázně odmítla na ME hovory na téma olympijské hry. "Kvalifikační jízdy více odpovídaly mojí formě. Takže postup do finále je povzbuzení do další práce," zopakovala. "Je konec května a máme víc než tři měsíce před sebou. Takže mám za sebou kus jarní a zimní práce, ale to podstatné by mě mělo čekat i v přípravě," poznamenala.

V její cestě za případnou účastí na rekordní sedmé olympiádě za rok v Riu se nic nezměnilo, ba naopak. "Ale nejde jen o jeden nadějný výsledek," upozornila Hilgertová. "Musím mít nějaký pocit z celé sezony a pocit z ramen, která mě teď trápí. Znepříjemňuje mi to trénink, a kdyby to mělo trvat déle, tak bych se začala na vodě trápit. A já se nechci trápit, já se chci bavit," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Kajakářka Kudějová si z ME odváží bronz
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články