Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Handicapovaní i zdraví jachtaři se těší na třídenní závody pod Vyšehradem

Praha - Příznivci jachtingu mohou od pátku do neděle zavítat na Prague Sail Open, při kterých budou pod pražským Vyšehradem na Vltavě soutěžit společně handicapovaní a zdraví jachtaři. Atraktivní závod okoření možnost mít závodníky zcela na dohled i fakt, že se regata nepojede na otevřeném moři, ale přímo v české metropoli.

Jachting v Praze na Vltavě
zdroj: ČT sport

V pátek startuje v jachtařském klubu Cere druhý ročník Mezinárodního mistrovství České republiky pro zdravé i handicapované jachtaře, kteří budou bojovat o titul v match racingu, tedy souboje jeden na jednoho.

"Regata je v tomhle výjimečná. Smysl byl, aby se ukázalo, že jachting nejen že umožňuje tělesně handicapovaným sportovcům jezdit úspěšně na vodě, ale také to má za cíl ukázat, že na plachetnicích a v jachtingu se dá velmi dobře smazávat rozdíly mezi lidmi s a bez tělesného postižení," říká ředitel závodu František Bauer.

Dvanáct závodníků z Česka, Rakouska a Německa se nejprve utká v prvním kole systémem každý s každým. Podle vzniklého pořadí se pak rozjede play-off. Závodník na dvanáctém místě se utká o postup s tím na jedenáctém místě a vítěz vyzve na souboj toho, kdo byl desátý. A tak dále až do samotného finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Prague Sail Open

Vyhrát tedy může i ten, kdo byl po základním kole poslední. A naopak ten, kdo byl v úvodních rozjížďkách nejlepší, může spadnout nejhůře na druhé místo. Spravedlivý systém zaručuje, že si nikdo nepohorší o víc než jednu příčku.

"Dvanáct závodníků je proto, aby se stihl odjet celý formát závodu. Navíc se musí zvládnout sedmdesát rozjížděk za tři dny, proto je to omezeno, aby měl každý dostatek prostoru a času, aby každý mohl předvést kvalitní výkon."

První rozjížďky jsou v plánu v pátek od půl jedenácté dopoledne. Vítěz by měl být znám v neděli zhruba v pět hodin odpoledne. Záleží však na tom, jestli bude závodníkům foukat dobrý vítr.

Aby se jezdil jachting na řece, není podle Berana neobvyklou záležitostí. "Je to druh regaty, který se extrémně hodí do měst, na místa, která nejsou příliš daleko od břehu. Jsou to divácky atraktivní závody a skoro bych řekl, že ten match raceový jachting je lepší jezdit ve městě, než na otevřené vodě."

Jachting v Praze na Vltavě
zdroj: ČT sport

S vozíčkářským jachtingem začal Beran a kolektiv před čtyřmi lety. "Podařilo se nám stabilizovat flotilu závodníků, lidí, kteří na tom trénují. Začali jsme vymýšlet závody, aby se zdokonalovali. Řekli jsme si, že by bylo fajn udělat něco, co tu ještě nebylo. Logické bylo, abychom juniorský i dospělý match racing rozšířili i o handicapované," vypočítává.

Lodě, na nichž se závody pojedou, jsou upraveny tak, aby na nich mohli být vozíčkáři i lidé bez tělesného postižení. "Ovládání lodí je pak natolik jednoduché a intuitivní, že rozdíly neexistují. Specifický jachting v Praze je spíše než na rychlost hlavně na jachtařských schopnostech," myslí si Beran.

Trať a vše ostatní najdou diváci přímo před klubem u Vyšehradu. "Lidé tak mají možnost zhruba ve 20metrové vzdálenosti sledovat souboje. Je to v podstatě na dotek, čtverec na 200x200 metrů, velmi malá plocha. Je to i s vysvětlováním od komentátora, který se snaží přiblížit, co se děje na vodě. Jste v dění závodění a můžete se toho takříkajíc dotknout," láká Beran na třídenní jachtařský maraton v Praze.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články