Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Gymnastka Šikulová si na MS zranila kotník

Tokio - Mistrovství světa ve sportovní gymnastice začalo v Tokiu pro české reprezentantky špatně. Jana Šikulová se hned na druhém nářadí zranila a musela z kvalifikace odstoupit. Česká reprezentantka byla převezena do nemocnice, na poraněnou nohu dostala sádrový obvaz a chodí za pomoci berlí. Zranění si vyžádá podle japonských lékařů šest týdnů klidu. Nehoda Šikulovou také definitivně vyřadila z bojů o nominaci na olympijské hry. První kvalifikační den čtyřboje zvládla nejlépe Rumunka Raluca Oana Haiduová, která získala známku 56,465.

Jana Šikulová
zdroj: AP

Třiadvacetiletá Šikulová absolvovala úspěšně prostná a při rozcvičení také úvodní přeskok. "Cvičný skok zvládla velice dobře. Jenže odrazový můstek více háže. V soutěžním skoku Janu hodně odpružil a jen minimálně se dotkla koně, kterého přeletěla. Po dopadu si podvrtla levou nohu, na kterou se nemohla postavit," uvedl trenér českých gymnastek Stanislav Vyzina, který si postěžoval na špatnou organizaci šampionátu.

"Oficiální lékař závodu přišel až za pět minut. A měl s sebou pouze kýbl s ledem," posteskl si Vyzina. Další půlhodinu čekal se Šikulovou na sanitku k převozu do nemocnice a půl hodiny měřili lékaři zraněné gymnastce tlak.

Velmi dobře si vedla Kristýna Pálešová, která je po dnešním programu na 13. místě. Ve čtyřboji dosáhla 52,232 bodu, což jí dává naději na postup do předolympijské kvalifikace. Definitivní pořadí ve víceboji určí až sobotní cvičení druhého sledu. "Pálešová odvedla velice dobrý výkon, který začala velice solidní sestavou v prostných. Totéž platí i o přeskoku, kde mohla od přísných rozhodčích dostat i vyšší známku," poznamenal Vyzina, který pochválil Pálešovou i za cvičení na bradlech. "Odvedla skvělý výkon, bez výraznější chyby. Přitom cvičila po zranění Šikulové pod psychickým tlakem. Důležité bylo, že kromě dvou drobných zaváhání zvládla i závěrečné cvičení na kladině," konstatoval Vyzina.

Zranění se nevyhla ani americká favoritka Sacramoneová

Obhájkyně stříbrné medaile v soutěži družstev a titulu mistryně světa na přeskoku Alicia Sacramoneová si přetrhla achilovku. Třiadvacetiletá Američanka si vážné zranění přivodila během čtvrtečního tréninku a neodkladná operace může ohrozit její start na olympijských hrách v Londýně. "Odletí zpátky domů, navštíví specialisty a uvidíme, jaká bude přesná diagnóza. Do olympiády zbývá deset měsíců, věřím, že to stihne," řekl její rumunský kouč Mihai Brestyan.

Výsledky kvalifikace žen

1. Haiduová (Rum.) 56,465,

2. Mitchellová (Austr.) 56,324,

3. Porgrasová (Rum.) 54,832,

... 13. Pálešová 52,232,

... 86. Šikulová (obě ČR) 12,333.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články