Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Gymnastická nadvláda pokračuje. Bilesová má šestý americký titul ve víceboji

Dokázala něco, co se nikomu téměř 70 let nepodařilo. Simone Bilesová, čtyřnásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice, se v Kansas City dočkala šestého amerického titulu ve víceboji a znovu tak potvrdila svou nadvládu.

Simone Bilesová
zdroj: Reuters autor: Jay Biggerstaff

Šestinásobnou vícebojařskou mistryní USA byla jen Clara Schrothová Lomadyová, která poslední titul vyhrála v roce 1952. Bilesová své vystoupení ozdobila v prostných zařazením dvojitého salta vzad skrčmo s třemi vruty, o což se ještě žádná jiná žena nepokusila.

"Nebylo to tak dobré jako některá salta na trénincích," komentovala provedení jedinečného prvku, kvůli kterému měla při dopadu na koberci ještě žíněnku.

Před závodem byla na pochybách, jestli obtížný akrobatický prvek zvládne. "Takže jsem šťastná, že jsem ho ustála. Opravdu jsem se obávala, když jsem do něj šla," svěřila se.

Ve víceboji nasbírala 118,500 bodu a zvítězila s bezmála pětibodovým náskokem před Sunisou Leeovou (113,550). "Myslím, že s každým titulem je to lepší a lepší," poznamenala dvaadvacetiletá Bilesová, která by měla za rok patřit k favoritkám olympijských her v Tokiu.

Sbírku domácích trofejí mohla mít ještě bohatší, ale po olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro si dopřála pauzu a vrátila se až loni. Ovládla mistrovství USA a na podzim na mistrovství světa vyhrála víceboj, přeskok, prostná i soutěž družstev. Celkem se tak dostala na rekordních 14 světových titulů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články