Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Fuksa chce z ME medaili, prioritou je však světový šampionát

Praha - Perný měsíc má před sebou rychlostní kanoista Martin Fuksa. Na nedávném mistrovství Evropy závodníků do 23 let vybojoval dvě zlaté medaile a dnes odjel na kontinentální šampionát seniorů, který je o poznání důležitější. Hned další týden ho čeká MS do 23 let a na začátku srpna mistrovství světa v Moskvě. To bude klíčový závod roku, i proto na ME v Brandenburgu od pátku do neděle formule neladil.

"Speciálně jsem se na to nepřipravoval. Jen jsem si po třiadvacítkách týden odpočinul, ale nějaké ladění na závody nebylo. Letos je hlavní mistrovství světa, to chci udělat nejlépe, tam budu ladit formu," řekl k šampionátu v Moskvě za měsíc. Pokud by Fuksa měl medaili z každého svého startu na vrcholné akci sezony, mohl by vybojovat včetně akademického MS celkem třináct medailí, ale to je podle jeho slov absolutně nereálné. Navíc dvoustovka není úplně jeho šálek kávy.

Raději má kilometr a neolympijskou pětistovku, na nichž bude v Brandenburgu obhajovat loňské tituly z Montemor-o-Velho. "Laici si určitě říkají, že přivezu zase tři medaile, ale já jsem nohama na zemi. Rád bych nějakou přivezl, ale uvidíme, nějak to dopadne," nechtěl si klást nereálné cíle. Obhajoval poprvé v životě na ME do 23 let. "Bylo to náročné, i závodníci říkali, že to je jasné. Ale sami přeci musí vědět, že každý rok je jiný a ne vždy se to povede," řekl.

Rád by získal alespoň jeden cenný kov. "Abych jich letos měl celkem aspoň pět," pousmál se. Dvě zlata z ME do 23 let ho povzbudila. "Ale musí se jít dál, teď mě zajímá ME." Čtyři vrcholy v jedné sezoně, to je pořádná porce. "Je to asi dost, teď jsem si to uvědomil, ale co na tom, letos je sezona, kdy zase o moc nejde, alespoň si zatrénuju závoděním, nějak to dopadne. Když to nezvládnu, tak budu vědět, že to už příště dělat nemám," prohlásil. Jednadvacetiletý Fuksa totiž závodí rád. "Já bych jel nejradši všechno všude, s odstupem času si možná budu říkat něco jiného," uznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rychlostní kanoisté se vydali na ME

Loni ho totiž v závěru sezony vyřadilo bolavé koleno, letos je ale zdráv. "Ty tři dny nejsou náročné fyzicky, ale hlavně psychicky," upozornil. Na kontinentálním šampionátu bude čelit absolutní špičce, přijedou mimo jiné i Němec Sebastian Brendel, olympijský vítěz z Londýna, či Maďar Attila Vajda, vítěz z Her v Pekingu. "Je to jedno, alespoň se porovnáme a zazávodíme v plné konkurenci. Je dobře, že tam jedou," prohlásil Fuksa.

Jezero v Brandenburgu však nemá moc rád hlavně kvůli jeho rozlehlosti, častému větru a vysokým vlnám. Není tam rovněž vratný kanál. Ale vzpomínky na něj má dobré, vždyť tam v roce 2011 vyhrál juniorské MS. "Takže snad tam nebudou nějaké špatné podmínky a povede se to, jak si přeju," věřil. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články