Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fuksa chce medaili, ale ME bere hlavně jako test před Riem

Praha - Příští týden rychlostní kanoista Martin Fuksa odjede na mistrovství Evropy do Moskvy, aby v rámci přípravy na olympijské hry otestoval svou formu. Rád by tam získal medaili, ale zopakoval, že závod v Riu má letos absolutní prioritu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa je zvědavý, jak nervózní bude na olympiádě

Fuksa vozí medaile pravidelně už několik let, na kontinentálním šampionátu ho na pětistovce nikdo už tři roky neporazil. Jenomže na OH budou kilometr a dvoustovka, Fuksa se tak bude soustředit na tyto tratě. "Ale pětistovku chci vyhrát počtvrté," řekl.

Nebude mít ale vůbec snadnou úlohu. Vedle tradičního německého soupeře Sebastiana Brendela, který na kilometru prohrál od olympijských her v Londýně jen jednou, se objevili Moldavané Sergej Tarnovschi a jeho bratr Oleg. Sergej Fuksu na kilometru porazil při Světovém poháru v Račicích.

"Budou tam z evropské špičky všichni, bude to dobrý test před olympiádou," uvedl Fuksa. Do her v Riu už pak se soupeři žádné porovnání mít nebude. "Takže získat medaili vůbec nebude jednoduché," měl jasno český kanoista. "Ale v olympijském roce je to všechno v rámci přípravy," řekl.

V Moskvě pojede Fuksa všechny tři tratě včetně olympijské dvoustovky. "Abych si ji taky zkusil, když to jedu na olympiádě," pousmál se. Větší šance ale na svých prvních Hrách bude mít na kilometru. "Zatím to ale moc neprožívám, ještě to je daleko," upozornil. "Ale každý by chtěl vyhrát olympiádu, když tam jede."

Fuksa ví, že každý se dá porazit. Brendela zdolal na ME v roce 2013, loni na MS ho Němec porazil jen o 17 tisícin sekundy. "Je fakt rychlej, ale podařilo se mi ho dohnat. On má ale už zkušenost z olympiády, bude určitě můj největší soupeř. Společně s Moldavcem jsme tři, kdo se může poprat o zlato," řekl k mistrovství Evropy. Na OH mu ještě přibudou další soupeři.

Třiadvacetiletý Fuksa je rád, že už se dostal na takovou úroveň, že nemusí řešit finance. Když chce jet na tradiční soustředění do Portugalska za 100 000 korun, nemá problém. Jeho loď stojí 90 000, pádlo 10 tisíc, všechno ale dostává od sponzora. "Jsem rád, že to, co chci, tak to mám," radovala se olympijská medailová naděje. V Riu může Fuksa navázat na dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články