Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Francouzští vyšetřovatelé zkoumají možnou korupci při výběru Her v Tokiu

Tokio - Důvěryhodnost olympijských her 2020 v Tokiu může být v ohrožení. Francouzští vyšetřovatelé zahájili vyšetřování ohledně podezřelé platby ve výši zhruba dvou milionů dolarů, která šla na účet syna bývalého šéfa světové atletiky Lamine Diacka. Diack byl loni v prosinci zatčen kvůli podezření z braní úplatků a krytí dopingových praktik v ruském sportu.

Nové logo olympijských her v Tokiu 2020
zdroj: ČTK

Francouzští vyšetřovatelé potvrdili, že se zajímají o platbu více než 2 milionů amerických dolarů, kterou měla před třemi lety provést kandidatura Tokia na pořádání olympiády v roce 2020. Částka měla jít na účet Papy Massata Diacka, syna v minulosti zdiskreditovaného šéfa světové atletiky Lamine Diacka. Platba údajně šla společnosti, která byla ve středu dalších vyšetřování vůči IAAF. Měla být uskutečněna v červenci a říjnu 2013.

Tokiu bylo pořadatelství uděleno na úkor Madridu a Istanbulu. Nynější obvinění ale na úspěch japonské megapole nekladou nejlepší světlo. Japonská strana obvinění ale odmítá. "Věřím tomu, že kandidatura byla v pořádku," uvedl mluvčí japonské vlády. "Jsme toho názoru, že Hry byly Tokiu uděleny kvůli tomu, že prezentovala nejlepší kandidaturu," řekla mluvčí Tokia 2020.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články