Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Finále vybojovali na šachovnici Ting Li-žen a Levon Aronjan

Světový pohár v Tbilisi dospěl až do finále. V něm se proti sobě postaví Ting Li-žen, který vyřadil Wesleyho So, a Levon Aronjan. Arménský hráč až v armagedonu porazil Maxima Vachiera-Lagrava. Oba se díky postupu do finále představí v březnu 2018 na Turnaji kandidátů. Číňan Ting se stal prvním šachistou své země, kterému se to podařilo.

Los finále Světového poháru
zdroj: Youtube/ChessBase India

Obě semifinále byla velmi nervózní. V partii Ting Li-žen – So první jmenovaný posedával až na kraji své židle, So zase šmátral po svých figurách. Nakonec rozhodl až rapid šach a v pořadí šestá partie, kde Ting získal rozhodující bod s černými figurami. 

"Bylo to hodně dlouhé, opravdová bitva. Málokdo mi před semifinále věřil, ale mně se to podařilo. Jsem tak šťastný, že asi večer neusnu. Proti Aronjanovi se mi docela dařilo, takže jsem rád, že také on postoupil. Ještě jsem si nezvykl na to, že jsou kolem mě fanoušci, ale věřím, že se nijak nezměním," popisoval Ting. 

Druhá dvojice došla dokonce až do deváté partie, v níž se za nerozhodného stavu hrál poprvé na turnaji armagedon. V něm má bílý na své tahy jen pět minut, a pokud během nich nezvítězí, získá rozhodující bod černý. Bílé si vylosoval Aronjan a výhodu zahájení po 78 tazích využil. Vachiera-Lagrava zároveň sesadil z druhého místa světového žebříčku.

"Neexistují slova, kterými bych mohl popsat mou radost. Byl jsem v jedinečné situaci, které si hodně vážím – hodně lidí by dalo všechno za to, aby mohli být v mé kůži. Snažil jsem se si to užívat a vyšlo to," líčil Aronjan. Popsal i proč si před partiemi převazoval tkaničky. "Nestarám se o ně tak dobře jako o své pěšáky na šachovnici," dodal s úsměvem.

Jistou účast v osmičlenném Turnaji kandidátů má vedle obou finalistů také loňský vyzývatel Sergej Karjakin. Další místa obsadí dva nejlepší hráči ze seriálu Grand prix, v němž jsou před posledním kolem na postupových pozicích Šachrijar Mameďjarov a Alexandr Griščuk, který v Tbilisi ve třetím kole vyřadil Davida Navaru.

Dvě místa připadnou nejlepším hráčům podle průměrného letošního ratingu, což jsou momentálně Fabiano Caruana a Wesley So. Poslední místo přidělí pořadatelé na divokou kartu hráči, který má ELO rating alespoň 2725 bodů. To splňuje 32 šachistů, mezi nimi i Navara.

Cesta obou hráčů do finále
zdroj: Youtube/ChessBase India
Zdroj
ČT sport, ČTK, chessbase.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články