Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Finále MS v League of Legends bořilo divácké rekordy, Češi skončili ve čtvrtfinále

Největší turnaj v počítačové hře League of Legends od studia Riot Games po měsíci bojů skončil. Celé play-off nabídlo hned řadu velice vyrovnaných duelů a nechyběla ani česká účast v podobě dvou mladíků Matyáše Orsága a Marka Brázdy oblékajících dres španělské organizace MAD Lions. Jejich postup vyřazovací částí byl však hned na samém úvodu předčasně ukončen budoucími finalisty.

Světový šampionát v League of Legends
zdroj: Grunex.com

Do vyřazovací části šampionátu přezdívaného jako Worlds postoupila kompletní čtveřice nasazených korejských celků. Skupinami se probojovaly také dva týmy z Číny a po jednom ze Severní Ameriky a Evropy. Právě na nejvyšším nasazeném celku ze starého kontinentu spočinuly oči českých fanoušků.

Hvězdami týmu jsou totiž Matyáš Orság vystupující pod přezdívkou "Carzzy" a Marek Brázda nosící na drese jmenovku "Humanoid". Jejich vyzyvateli byli korejští mistři a favorité turnaje, DWG KIA. Čtvrtfinálová série MAD Lions s českými rodáky doznala rychlého konce. Zápas na tři vítězné hry skončil jasným poměrem 3:0 ve prospěch korejského celku.

Také průběh semifinále amerických Cloud9 jasně hrál do karet soupeřům z východoasijského poloostrova a mistrům z let 2014 a 2017. Výsledek 3:0 pro korejské Gen.G v tomto případě znamenal vyřazení posledního týmu ze západu. Ze zbylých dvou čtvrtfinálových duelů postoupily celky z Číny - EDG a Koreje - T1.

Semifinále odkrylo jasný obrázek o síle jednotlivých regionů. Korea měla mezi čtyřmi semifinalisty hned trojici týmů. Dva z nich se popraly v těsném duelu o jednu vstupenku do finále - souboj mezi T1 a loňskými šampiony DWG KIA rozhodla až poslední hra. DWG po vítězství dostali možnost obhájit titul. V druhém semifinálovém duelu pokořili EDG korejské soupeře rovněž velmi těsným poměrem 3:2. Mnoho expertů favoritizovalo v té době úřadující šampiony DWG.

Finálové klání mezi DWG a EDG musela opět rozhodnout poslední pátá hra. EDG po velmi vyrovnaných soubojích dokázali soupeře přehrát v poměru 3:2 a odnáší si jeden milion dolarů. Celá pětice hráčů bude navíc v League of Legends zvěčněna. Herní studio podle nich vytvoří oblečky na postavy, které si sami zvolí. Fanoušci si je následně budou moci zakoupit. EDG při závěrečném ceremoniálu pozvedli slavný pohár Summoner’s Cup a prvně v historii turnaje rovněž obdrželi na zakázku vyrobené prsteny připomínající jejich triumf.

Z diváckého hlediska šlo o mimořádně povedené a napínavé finále, které přilákalo rekordní počet fanoušků. Na platformách YouTube a Twitch si poslední zápas pustily v jeden moment přes 4 miliony diváků. Jde tak o rekord, co se sledovanosti profesionálního hraní počítačových her týče.

Všechny účastnící se týmy nyní čekají dva měsíce pauzy. Regionální ligové zápasy odstartují opět na začátku ledna. Mezitím můžeme očekávat řadu změn na soupiskách týmů. Zejména české duo z MAD Lions má své místo nejisté.

Spekulace tvrdí, že Orság nejspíše převlékne dres a zamíří do francouzské organizace Vitality. Marek Brázda má smlouvu ve stávajícím týmu do 21. listopadu příštího roku, přesto jeho místo v základní sestavě není jisté. O oba české hráče je nicméně zájem i díky skvělým výkonům na světovém šampionátu a dvojnásobnému titulu v evropské lize.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články