Finále kuličkářské extraligy zůstalo nedohráno, fanoušci se střetli na stadionu

Ústí nad Labem - Rozhodující sedmé finále kuličkářské extraligy mezi hráči klubu TJ Slavoj Severotuk Ústí nad Labem a Vrčícími Buldoky z Mladého Smolivce u Rožmitálu pod Třemšínem zůstalo pro výtržnosti příznivců obou klubů nedohráno. O zisku poháru Velká koule prezidenta Masaryka tak rozhodne až závěrečný rozstřel na neutrální půdě a s vyloučením diváků, datum jeho konání svaz ještě určí.

Extraliga kuličkářů
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Dramatické sedmé finále organizátoři v rámci ojedinělého projektu Winter Classics přesunuli na ústecký zimní stadion a už od začátku rozhodující bitvy měli problémy s výtržnostmi fanoušků ve vyprodaném hledišti i se samotnou hrou, které neprospěla kvalita ledu. V přílišném teple se hráči i kuličky smýkali a důlky vyštípané v ledu po úpravách rolbou zůstávaly plné zamrzající vody.

Drobné potyčky mezi diváky policie řešila už před zápasem. Během utkání se situace na ledě i v hledišti dramatizovala ve 213. minutě klání, kdy domácí Radoslav Svoboda-Lakatoš po neuznaném cvrnku za vyrovnaného stavu mrštil pytlík kuliček na Jiřího Kozikala z Vrčících Buldoků. Rozhodčí neprodleně udělil Lakatošovi trest ve hře, posmívající se Kozikal pak putoval na trestnou lavici za nesportovní chování, zároveň díky nakumulovaným prohřeškum přišel rožmitálský tým o deset skleněnek.

Přibližně stovka hostujících fanoušků se poté přes nedostatečnou pořadatelskou službu a přes mantinely vrhla na ledovou plochu, rozkopala rozehranou partii a zmocnila se rolby. V té chvíli již hlavní rozhodčí vyzval oba celky k urychlenému odchodu do kabin, za což si od domácích šesti a půl tisíce kuliček lačných diváků vysloužil mohutný pískot a řadu létajících předmětů na led i příznivce hostů, kteří mezi tím agilně sbírali kuličky Severotuku rolbou.

Výtržnosti fanoušků
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Policie zásah nezvládla, datum opakování zápasu je nejasné

Značně nepřehlednou situaci nevylepšila ani zásahová policie na koních, jelikož klisny jízdní policie měly značné problémy s pohybem na ledu. Stadion se podařilo vyklidit až kolem třiadvacáté hodiny večerní, odchod fanoušků musel monitorovat policejní vrtulník. "Autobusy hostujících fanoušků jsme museli doprovázet až daleko za hranice města, Ústečané se jejich odjezd snažili narušit tvorbou improvizovaných barikád v Masarykově ulici," popsala tisková mluvčí ústecké policie Sofie Klarová.

Z průběhu finále byl velmi zklamaný i kuličkářský svazový boss Filip Nukolis. "Takovou situaci nepamatujeme a velmi mě mrzí, že jinak korektní ročník skončil takovou ostudou. Diváky nechápu, sport děláme pro ně, ale nyní se bude muset o titulu rozhodnout bez nich," smutnil. O tom, zdali se bude opakovat celé utkání, či se jen dohraje, zatím nechtěl polemizovat. "Neptejte se mě, nemáme ani termín, ani formu. Na svazu panuje zmatek, kuličky obou týmů jsou rozkradené, nemáme se od čeho odpíchnout," smutnil Nukolis.

Rozčarování panovalo i mezi fanoušky. "Ende, schluss," dodal lakonicky předseda domácího fanklubu Severotuk Patriots Veit Hut.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články