Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Festival remíz neskončil, mistra světa v šachu určí zkrácené partie

Ani poslední, dvanáctá partie o titul mistra světa v šachu nepřinesla v Londýně kýžené rozuzlení. Bílými hrající americký vyzyvatel Fabiano Caruana se rozešel s norským obhájcem titulu Magnusem Carlsenem po 31 tazích opět remízou. O novém šampionovi tak rozhodnou až středeční dodatečné partie se zkráceným časovým limitem.

Magnus Carlsen (vlevo) a Fabiano Caruana
zdroj: REUTERS autor: Paul Childs

Dnešní remíza po tříhodinovém boji přišla poněkud nečekaně. Dělbu bodu nabídl soupeři Carlsen, jenž byl v lepším postavení. "Bylo to těsné. Nebyl jsem ve stavu, abych dokázal zasadit konečnou ránu. Jsem s remízou spokojený. On je rozhodně hráčem, který mi dal nejméně šancí," řekl Carlsen.

Caruana byl v časové tísni a návrh pochopitelně přijal. "Byl jsem remízou trochu překvapený. Bylo to těžké, byl výborně připravený. Ve své pozici jsem dnes neměl na vítězství žádnou šanci," zhodnotil partii.

Je nám líto, video expirovalo.
Carlsen remizoval s Caruanou i ve dvanácté partii

Poprvé v historii bojů o šachový trůn skončily všechny partie remízami. Přitom hned první duel příznivce královské hry namlsal. Carlsen se černými pustil do neobvyklých kombinací, Caruana se pouze bránil a bitva dospěla do nerozhodného závěru až po sedmi hodinách a 115 tazích, což z ní udělalo třetí nejdelší partii v historii zápasů o titul.

Tím však jako by Nor svůj příděl neotřelých nápadů na dlouho vyčerpal, v dalším průběhu nepřišel se žádnými novinkami. Naopak mírně navrch měl Američan. Zvláště v šesté partii černými figurami a v osmé bílými byl blízko k vítězství, ale řešení nenašel.

Hodně vzruchu pak přinesla desátá partie, v jejímž průběhu mohli na výhru pomýšlet oba.

Ve středu budou na pořadu čtyři partie v rapid šachu, v nichž mají oba protagonisté na své tahy 25 minut. Pokud by byl stav stále nerozhodný, bude se hrát bleskový šach s pětiminutovým limitem. V něm může být sehráno až deset partií. Po nich by následoval takzvaný armagedon, v němž má černý na své tahy o minutu méně, ale stačí mu neprohrát, aby mohl slavit.

Obhájce titulu Carlsen je ve zrychlené hře favoritem. V obou variantách je dvojnásobným mistrem světa. Caruana má "jen" stříbro za rapid z roku 2014. V předchozím utkání o titul zdolal Nor ruského vyzyvatele Sergeje Karjakina právě v rapid šachu, když vyhrál třetí i čtvrtou partii.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články