Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

"Exodus" kubánských sportovců pokračuje, emigrovali už i baseballisté a veslaři

Toronto – Po čtyřiapadesáti letech ukončily Kuba a Spojené státy vzájemné diplomatické nepřátelství a dnes slavnostně otevírají svá velvyslanectví v Havaně a ve Washingtonu. Oteplení ve vzájemných vztazích ale nic nemění na tom, že řada kubánský sportovců dál utíká ze socialistického "ostrova svobody" splnit si svůj americký sen. Účast na fotbalovém Zlatém poháru v USA a na Panamerických hrách v Kanadě využila k emigraci už více jak desítka kubánských sportovců. 

Baseballisté Kuby
zdroj: ČTK/AP/Julio Cortez

Fotbalisté Kuby na Zlatém poháru, mistrovství střední a severní Ameriky, došli až do čtvrtfinále, kde dostali výprask od domácích Spojených států. Kdyby měli k dispozici všechny hráče, třeba mohli kubánští reprezentanti projít i dál. Jenže Kuba se musela obejít hned bez pětice hráčů, která během turnaje opustila kádr (a nejspíš požádá o azyl v USA).

Podobný osud se, zdá se, nevyhne ani kubánským baseballistům na Panamerických hrách v Torontu, jejichž tým už postrádá kvůli emigraci dva hráče. Kubánská výprava oznámila, že ji opustila také čtveřice veslařů. Funkcionáři ani sportovci, kteří zůstali, se ale o uprchlících nechtějí bavit.

"Nemám zájem o tom mluvit. Mluvme o baseballu," řekl manažer baseballového týmu Roger Machado, jehož dva svěřenci opustili výpravu už před dvěma týdny při přípravných zápasech na území USA. Ve stejném duchu hovořil i tiskový mluvčí kubánských sportovců v Torontu Roberto Ramirez. "Nebudu to komentovat. Na to máme právo," řekl.

Sdílnější nebyl ani trenér fotbalové reprezentace, startující na šampionátu Severní a Střední Ameriky. "Vybrali si svou cestu," konstatoval jen Raúl González, jenž se po vyřazení ve čtvrtfinále vrací se zbytkem výpravy do vlasti.

Mezitím se v Severní Americe už čile spekuluje, kteří další kubánští sportovci by se mohli pokusit emigrovat. Mluví se o Mijaínu Lópezovi, olympijskému šampionovi v zápase řecko-římském, který údajně měl chtít utéci do USA již před pěti. Podle Lópeze se však teď, stejně jako před pěti lety, jedná pouze o pomluvy.

"Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl opustit Kubu," řekl na Panamerických hrách. "Miluji svůj lid, svou zemi. Lidé, již emigrovali, zradili revoluci. Doufám, že jsou šťastní. Opustili něco tak krásného jako socialismu a důstojnost naší země. Nechme je dělat, co mohou v ostatních zemích, my budeme pokračovat ve snaze, dělat vše pro revoluci," nechal se slyšet kubánský zápasník.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Wahinghtom Post

Hlavní zprávy

Nejčtenější články