Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Evropský festival mládeže se zlatou tečkou? Obrovská motivace do budoucna, říká Doktor

Nezapomenutelné zážitky. Cenné zkušenosti. Evropský zimní olympijský festival mládeže v Sarajevu přinesl Česku dvě medaile, ale především sportovní setkání, které se velmi blíží velkým Hrám. Sportovci z různých odvětví, z různých zemí na jednom místě v jeden okamžik. Navíc se zlatou českou tečkou, neboť hokejisté ve velkém stylu ovládli celý trunaj.

Finále Česko - Bělorusko na zimním evropském olympijském festivalu mládeže
zdroj: ČTK/ABACA

"Vítězná radost. To byl ten nejsilnější moment," bude si už navždy pamatovat člen zlatého hokejového týmu Ondřej Baláž, který byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. "Jsou to úžasné pocity vyhrát dětskou olympiádu," podtrhl kapitán vítězů, hráč extraligového Chomutova Michal Gut.

Čeští hokejoví mladíci se na festivalu prezentovali především precizní defenzivní prací. Ve třech utkáních inkasovali pouze dvakrát. Na úvod turnaje senzačně přetlačili obhájce titulu z Ruska 2:1 a v druhém skupinovém zápase si poradili se Švýcarskem 3:0. Do finále proti Bělorusku vstupovali Češi v roli favoritů. Vítězný gól ovšem dal až v 56. minutě Pavel Matěj, navíc krátce nato zneškodnil brankář Jan Bednář trestné střílení a do prázdné branky pak zlato pojistil Pavel Novák. Možná právě proto byly pocity ještě sladší.

Pro mladé sportovce, kteří toho ještě nemají tolik za sebou, může být podobný zážitek bodem zlomu. "Může to být obrovskou motivací do budoucna. Sportovci si mohou nanečisto zažít to, co třeba jednou na olympijských hrách," zdůraznil šéf výpravy Martin Doktor.

Kromě hokejistů vybojovala v Sarajevu ještě bronz snowboardistka Marie Kreisingerová, jež byla třetí ve slopestylu. Ale medailové úspěchy nejsou to nejdůležitější. "Nerad to hodnotím podle počtu medailí. Výsledky bývají v posledních letech hodně podobné," podotkl Doktor. "Nejvíce potěšující je, že kluci vyhráli hokej. Týmová soutěž do toho dodá vždy větší náboj," dodal.

Chtělo by se říct, že to byl jen jeden z mládežnických turnajů. Ale leccos to může ukázat. "Díval jsem se do historie, kdy jsme naposledy vyhráli hokej. Bylo to v roce 2003 a byla tam taková jména jako Michal Neuvirth nebo Jakub Voráček," připomněl Doktor hokejisty, kteří se posléze dokázali prosadit i v nejprestižnější soutěži světa NHL.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články