Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Dvakrát zlatý Dostál: Že bych mohl vyhrát na singlu, mě nenapadlo

Moskva – Je mu teprve jednadvacet a už je dvojnásobný mistr světa. Nejcennější kovy posbíral ve všech věkových kategoriích a stále má chuť vyhrávat. Kanoista Josef Dostál se po náročném programu na světovém šampionátu v Moskvě a triumfu na singlu a se čtyřkajakem cítí hodně unavený, ale ještě se musí připravit na příští víkend, kdy ho čeká akademické MS. Tituly zatím oslavil jen decentně.

Josef Dostál
zdroj: ČTK/AP

Se čtyřkajakem už vybojoval bronz na olympijských hrách v Londýně. Od té doby má posádka vždy ty nejvyšší cíle. O úspěších však Dostál dopředu raději nemluví. "Na čtyřkajaku jsme si říkali, že bychom mohli vyhrát, ale nikdy to nechci říkat dopředu, protože by se nám to mohlo vymstít. Do závodu na singlekajaku jsem šel s představou, kdyby se povedlo finále, bylo by to hezké, kdybych byl do pátého místa super. Na medaili jsem si v duchu věřil. Že bych mohl vyhrát, to mě ani nenapadlo," prohlásil Dostál.

Co bylo náročnější? Každé finále bylo jiné. "Fyzicky náročnější byl pro mě singl, protože tam je člověk sám, vše závisí jen na něm. Na čtyřkajak jsem měl velké potíže se koncentrovat před závodem, protože po výhře jsem se bál, aby tam byla dostatečná koncentrace," uvedl Dostál.

Už došlo i na malou oslavu. "Včera jsme měli na závodišti menší banket, na kterém jsme oslavovali s ostatními závodníky. Neslo se to v přátelském duchu. Pár piv padlo," popsal Dostál, kterého ale nyní čeká ještě rušný týden.

Hustý plnovous je minulostí

Dvě zlata vybojoval s hustým plnovousem. Šlo o sázku s šéftrenérem Dukly Petrem Náprstkem, neholil se z pověrčivosti od mistrovství Evropy, aby neodešla forma. Po šampionátu nastal čas pro změnu. "Už to mám dole," prozradil Dostál.

Po návratu z Moskvy se doma příliš neohřeje. Příští víkend ho čeká ještě poslední závod sezony. "Unavený jsem hodně, ale budu muset zmobilizovat síly na příští víkend, kdy budeme mít akademické mistrovství světa v Minsku," přiblížil Dostál.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý Dostál: Jsem hodně unavený, ale mobilizuji síly na akademické MS
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články