Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dřív jsem to hrozně hrotil, říká Svoboda a pomýšlí na olympijskou medaili

Praha - Moderní pětibojař David Svoboda už kvůli zdravotním komplikacím ztrácel naději. Dva roky nezávodil, ale v letošním roce se vrátil do světové špičky a je plný optimismu, že bude příští rok schopen v Rio de Janeiru usilovat o obhajobu zlaté medaile, kterou získal v roce 2012 na olympijských hrách v Londýně.

"Pokud všechno půjde podle plánu a vydrží mi zdraví, tak do příštího roku půjdu s tím, že si chci pojistit nominaci na olympiádu. A potom mě bude zajímat medaile," vyhlásil otevřeně Svoboda. Ještě začátkem letošního roku ale Svoboda řešil úplně jiné problémy. Po zlatu v Londýně ho dva roky trápila zraněná noha. "V určitých okamžicích, ne že bych to vzdával, ale už jsem to neviděl moc nadějně," přiznal, že ztrácel víru. Proto pro něj byl letošní rok nesmírně důležitý. A vydařil se báječně.

"Nadmíru, ani jsem to nečekal," komentoval osmé místo na mistrovství světa a čtvrté vteřinu za bronzem na evropském šampionátu znamenající splněnou kvalifikaci do Ria. "Mám za sebou povedený comeback, což mě naplňuje pocity neskutečného štěstí." Svoji nominaci na olympiádu musí potvrdit v rámci českého týmu, jelikož v Riu mohou startovat jen dva muži za stát. To by neměl být problém, zvláště, když už se nyní cítí v životní formě. "V prosinci jsem na tom takhle nikdy nebyl. Je to dobrá výchozí pozice, ale je před námi spousta práce," připomněl, že olympiáda bude až v srpnu.

V legraci dokonce řekl reprezentačnímu trenérovi Jakubu Kučerovi, že jestli to půjde takhle dál, bude už v únoru připravený vítězit. "A on poznamenal, že v tom případě mě nesmí na závody pustit, abych vydržel hladový," řekl Svoboda. Pravdou je, že v roce 2016 chce závodit minimálně. Absolvuje pár dílů Světového poháru - v Riu, aby si vyzkoušel olympijské sportoviště, a další, aby otestoval formu. Ukázat by se chtěl na květnovém mistrovství světa v Moskvě, ale na mistrovství Evropy už plánuje jen štafetu. "Nebudu v individuálním závodu plýtvat silami bojovníka, aby byl (na olympiádě) útok na medaile co nejničivější," řekl Svoboda.

Nenechám si poslední olympiádu zhořknout okolím

Plánuje udělat stejný fígl, který mu pomohl ke zlatu v Londýně. Chce využít překvapení v šermu. "Taktická prohra je strategické vítězství. Ne, že bych se nechával porážet, ale budu šermovat jiným stylem než potom na olympiádě. Klidně to řeknu veřejně. Když si to soupeři přeloží, tak proti tomu snad budou stejně krátký." Dva promaroděné roky Svobodu ale v něčem změnily. Už se neupíná ke sportu stejně jako před hrami v Pekingu nebo v Londýně.

"Hrozně jsem to hrotil a ocital se v situacích, že radost bývala v pozadí. To už nedopustím. Víc to dělám pro zábavu svoji i lidí, co mi fandí, což mě povzbuzuje a je to lepší, než to bylo," konstatoval. S blížící se olympiádou slyší na každém rohu, že ho čeká obhajoba zlata. Nevadí mu to, ale je tím překvapený. "Asi to je tím, že jsem měl dva roky pauzu a tu myšlenku jsem opustil," přemítal Svoboda. Připomínku Londýna a možného zopakování triumfu bere jako povzbuzení. "Pokud mi někdo věří, je to skvělé. Je to pravděpodobně moje poslední olympiáda a nenechám si to zhořknout okolím," řekl pětibojař.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články