Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dostál: Rád bych letos pokořil světový rekord na pětistovce

Praha – Josef Dostál, dvojnásobný olympijský medailista z Her v Riu, zahájil o víkendu sezonu, jejímž vrcholem bude srpnové mistrovství světa v Račicích. Během Memoriálu Dr. Karla Popela si po návratu ze soustředění v americkém San Diegu odbyl letošní premiéru a triumfoval na doplňkové trati 5000 metrů. Oproti předchozím ročníkům už nebude jezdit ve čtyřkajaku. Svou pozornost upře pouze na měření sil se singlkajakáři, kde bude startovat na kilometrové i poloviční trati.

Kajakář Josef Dostál
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Do 35. ročníku tradičního podniku na Vltavě skočil prakticky rovnou ze soustředění. S náročnou přípravou v Kalifornii, během které najezdil 750 kilometrů, je spokojen. "Strávili jsme tam šest týdnů. Bylo to zejména o vytrvalosti, hodně jsme běhali a v posilovně zvedali těžké váhy," popisoval Dostál, jenž si americké prostředí pochvaloval. "V San Diegu je úžasné tréninkové centrum a vládne tam ideální počasí," dodal.

Po návratu do Česka se představil v loděnici KVS Praha, kde s kajakem začínal. "Můj táta tam dělá trenéra, ten mě k vodě přivedl. Následně mě u ní udržela dobrá parta a hlavně chleba se sádlem či utopenci od Pedra, tamějšího správce," vzpomínal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál: U vody mě udržela dobrá parta a hlavně chleba se sádlem

Závody na domovských tratích má velmi rád. "Všichni, zejména ti starší, mě tam znají. Druhým důvodem startu byl fakt, že jsem se potřeboval nějak rozjet. Přeci jen měla voda v Americe asi dvacet stupňů. Zvolil jsem proto léčbu šokem," připomněl chladné české počasí. Teplota vody totiž o víkendu nepřesáhla šest stupňů.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Prahy už vyhlíží start nové sezony, v níž touží zazářit na své dlouhodobě nejoblíbenější trati 500 metrů. Vzhledem k povinnostem ve čtyřkajaku ji nemohl v předchozích letech jezdit, ale letos se rozhodl pro změnu. 

Formu bude ladit především před světovým šampionátem, který proběhne koncem srpna v Račicích. "Hrozně rád bych si odvezl dvě medaile, a když budou dobré podmínky s mírným větrem do zad, přál bych si pokořit světový rekord na pětistovce," zakončil Dostál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články