Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dopingovým informátorům by se mohlo ulevit, pomoci jim má nová nadace

Lausanne (Švýcarsko) – Nová nadace Fair Sport bude poskytovat finanční i právní pomoc informátorům o nekalostech ve sportu, jako jsou například korupce nebo doping. Neziskovou organizaci založil čtyřnásobný olympijský vítěz v rychlobruslení Johann Olav Koss. Reagoval tak na dopingový skandál v Rusku.

zdroj: ČT4

Motivy jsou jasné. Například běžkyně Julia Stěpanovová a její manžel Vitalij jako první promluvili o systematickém dopingu v ruské atletice. Nyní se skrývají na neznámém místě ve Spojených státech amerických.

Nová nadace spolupracuje se Světovou antidopingovou agenturou (WADA). "Většina velkých kauz byla odhalena díky informátorům. Ale většina lidí, kteří promluvili, byla pak naprosto izolovaná," řekl Koss deníku New York Times.

Od obhajoby až po psychologickou pomoc

Nadace bude například informátorům poskytovat ubytování, obhajobu v kriminálních případech, pomoc při vyřizování imigračních žádostí nebo psychologické konzultace. Některé mezinárodní právní firmy budou poskytovat své služby bezplatně. Jiné aktivity nadace budou financovány z peněz soukromých dárců. Vedení nadace doufá, že letos se na činnost vyberou tři až pět milionů dolarů.

Samotná nadace nebude provádět vlastní vyšetřování. Bude pouze ověřovat důvěryhodnost lidí, kteří chtějí vypovídat. Pak bude zprostředkovávat informace Světové antidopingové agentuře nebo jiným orgánům, do jejichž kompetence daný případ spadá. S organizací WADA nadace Fair sport dokončuje dohodu o tom, jakým způsobem bude fungovat vzájemné informování o zjištěných svědectvích.

Vedle manželů Stěpanovových se na neznámém místě v USA ukrývá také Grigorij Rodčenkov, bývalý ředitel ruské národní dopingové laboratoře. Ten vypovídal o státem řízeném dopingu v Rusku a stejně jako Stěpanovovi se obává o svou osobní bezpečnost. V Rusku jsou všichni označováni za zrádce a musejí se spoléhat na finanční dary, aby měli z čeho žít.

Spolupráce s nadací Fair Sport by měla být pro agenturu WADA doplňkem k jejímu vlastnímu programu na ochranu informátorů o dopingových případech, který WADA spustila minulý týden. Lidem, kteří se rozhodnou vypovídat, zajišťuje anonymitu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články