Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Doktor: Olympijská vesnice už teď vypadá hezky

Praha - Sto dní zbývá do začátku olympijských her v Riu de Janeiro a šéf organizačního výboru ČOV Martin Doktor má ještě před startem spoustu práce. Kromě přípravy pro samotné sportovce Český olympijský výbor intenzivně připravuje také Český dům a Olympijský park na Lipně, který bude Hry na českém území provázet. Podle Doktora může být největším problémem v Riu doprava.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor: Dovážíme olympionikům speciální zdravotní matrace

"Bude to logisticky náročné, abychom se tam dostali a všechno dopravili, včetně celních procedur. K dispozici budeme mít vládní speciál. Ale transportního systému na místě se bojím nejvíc," řekl Doktor.

Rozumí nářkům sportovců, kteří v Riu absolvovali testovací závody, z nichž se plno nevydařilo. "Jak není hotový transportní systém, pořád někde čekají, pak to navíc nefunguje ani při závodech. To jsem zažil na vlastní kůži třikrát," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz Doktor. "U testovacích soutěží je pravidlem, že není všechno ideální," uvedl.

Zato s Olympijskou vesnicí s byty na prodej pro movitější Brazilce problém podle všeho nebudou. "Už teď to vypadá hezky," řekl po inspekci před měsícem. Česká výprava bude bydlet blízko dopravního uzlu i jídelny. "Jen tam nebyl nábytek a uklizeno," uvedl.

Ve vesnici bude bydlet drtivá většina výpravy s výjimkou jachtařů. "Ve všech lokacích ale máme možnost externího ubytování," prozradil Doktor. "Brazilci jsou srdeční. Občas je s nimi problém, protože jsou v pohodě a asi některé věci holt nebudou fungovat na 200 procent, ale doženou to nadšením, i když to teď i kvůli politické situaci nevypadá. Ale bude to karneval," věřil Doktor.

Tento týden Doktor finalizuje seznam možných účastníků, kterých je skoro 700. Pokud by se totiž někdo nový nominoval a nebyl v počítačovém systému, měl by velký problém s přihláškou. "Pro nás to je extrémní práce pro několik lidí. U každého je plno soukromých údajů i fotografií, všechno musí splňovat přesné požadavky," uvedl.

ČOV bude nominaci projednávat 11. července, o den později by ji mělo schválit plenární shromáždění. Finální olympijská nominace bude 18. července, první speciál odletí 24. července. Rozpočet českého týmu na účast se blíží 60 milionům korun včetně odměn pro medailisty, které by se měly letos navýšit. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články