Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do Troji se vrací světový pohár a Češi chtějí medaile

Praha – Kvalifikacemi dnes v umělém kanálu v pražské Troji začne seriál Světového poháru ve vodním slalomu. K víkendovým závodům je přihlášeno 311 vodáků z rekordních 45 zemí a čeští slalomáři by rádi zaútočili na medaili v každé kategorii. Na startu bude kompletní česká špička včetně kajakářů Štěpánky Hilgertové, Vavřince Hradilka a Jiřího Prskavce. Přímé přenosy ze Světového poháru v Troji sledujte v sobotu a v neděli na ČT sport a na našem webu.

V loňské sezoně se v Praze na stříbrné pozice dostali kajakáři Kateřina Kudějová a Prskavec, Hilgertová se protlačila na třetí místo. Kudějová měla letos přípravu na pohárový seriál složitější. Připravovala se zároveň na státní zkoušku na vysoké škole ekonomické, kterou však ve středu nesložila. Bude se muset učit na termín v září. Ten je však jen těsně před mistrovstvím světa v Londýně.

"Byla jsem zklamaná, ale svědomí mám čisté, dala jsem do toho všechno," řekla Kudějová, bronzová medailistka z letošního ME v Markkleebergu. "Moc jsem toho nenaspala, takže výkony tím mohou být trochu ovlivněné, ale mám ještě čas do neděle, snad se dám dohromady," pokračovala. Neúspěšná zkouška pro ni znamená komplikaci v další přípravě na vrchol sezony. "Budu se muset připravit na září, ještě nevím, jak to udělám," prohlásila pětadvacetiletá kajakářka.

Prskavec nechce tipovat

Prskavec se letos stal mistrem světa do 23 let, ale na ME ve finále "šťouchl" a o medaili přišel. Před závodem v Praze je proto v prognózách opatrný, neboť má za sebou stejně jako všichni reprezentanti soustředění v Londýně na trati pro MS. "Po mistrovství Evropy jsem měl trochu krizi, moc mě to nebavilo, ale v Londýně se to otočilo, ale teď musím už hlavně odpočívat. Uvidíme, jestli mám formu, protože v Londýně nebyl čas ji ladit, musel jsem natrénovat co nejvíc. Medaile by byla krásná, ale finále je cíl," uvedl.

Hilgertová dostala před soustředěním v Londýně novou loď konečně podle svých představ. "Dlouho jsem jezdila na testovací lodi, protože se dvě nové lodě nepovedly. Vypadalo to dokonce, že se vrátím na svou olympijskou z Londýna, ale tahle nová loď je po třech letech prvotřídní jak vahou, konstrukcí, tak tvarově. Je to ta loď, kterou jsem potřebovala, která člověka pocitově nakopne," uvedla kajakářka.

Hradilek se připravoval i "biatlonem"

Hradilek, mistr světa z Prahy 2013, se na závod v blízkosti svého bydliště připravoval i organizováním exhibičního Riverside crossu, závodu ve slalomu spojeném s biatlonovou střelbou. "Bylo to letos náročnější, protože jsem do toho organizování i trénoval, z čehož jsem měl obavy, ale závodníci si tu exhibici užili, z čehož já mám největší radost," řekl.

Ve startovní listině jsou největší hvězdy vodního slalomu a všichni vítězové mistrovství světa, které se konalo v Praze před dvěma lety. Nechybí Brit David Florence, který v roce 2013 vyhrál v Troji závod kanoistů i deblkanoistů, a obě kategorie pojede i letos. Šanci na dvě individuální medaile bude mít také Australanka Jessica Foxová.

V pátek jsou na programu kvalifikace od 9:00 po celý den. V sobotu dopoledne se pojedou semifinále kategorií C1 muži, C1 ženy, K1 muži, finálová část odstartuje ve 12:33. V neděli se dopoledne uskuteční semifinále K1 ženy a C2 muži, boje o medaile začnou ve 12:03. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články