Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dianová chce představit českým fanouškům na OH moderní pětiboj

Praha - Zviditelnit moderní pětiboj si přeje svým výkonem na olympijských hrách Natálie Dianová. V Londýně zažije premiéru pod pěti kruhy a doufá, že předvede vyrovnané výkony, aby si lidé všimli, že neexistuje jenom fotbal a hokej.

Natálie Dianová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Je mi líto, že si lidi pletou pětiboj s atletikou, nebo vůbec nevědí, o co jde," řekla Dianová během přípravy na olympiádu. Pohledná rodačka z Rožnova pod Radhoštěm by se nebála nafotit i odvážné fotografie, aby pětiboj propagovala. "Nejde o mně, ale o to, aby se lidi seznámili s moderním pětibojem. Chtěla bych, aby neznali jen fotbal, hokej a pár lidí z atletiky," uvedla.

Šanci přiblížit sport vytvořený z popudu zakladatele olympijských her Pierra de Coubertina bude mít v Londýně, kam se kvalifikovala jako jediná česká pětibojařka. "Bude to moje první olympiáda, první zkušenost a snad bude i díky mě pětiboj vidět," řekla Dianová.

O konkrétním umístění nechtěla mluvit. Odhadnout konečný výsledek v soutěži složené z šermu, plavání, parkuru a kombinace běhu se střelbou je asi nejtěžší. Příkladem může být její kolega David Svoboda, který před čtyřmi lety útočil v Pekingu na medaili, ale spadl z koně.

"V pětiboji se to dá rychle zkazit, právě na koních je to vždy risk, i když v Londýně budou koně příznivější než tehdy v Číně. Já chci podat vyrovnaný výkon ve všech disciplínách," uvedla. Dějiště olympijského závodu poznala při Světovém poháru. Netradiční bude trať na tříkilometrový běh se střelbou. "Bude poměrně točitá a kopcovitá s různými šikminami, což je atypické. A střílelo se proti tribuně," řekla Dianová. Diváci se ale bát nemusí, nové laserové zbraně je neohrozí. "Paprsek nikoho neoslepí ani nezabije." Dianovou nejspíše čeká soutěž před nejvíce diváky v kariéře. Z atmosféry strach nemá, věří, že ji nerozhodí. "Lidi okolo ani nevnímám," řekla. Pro zlepšení soustředění, především v šermu, spolupracuje i s psycholožkou. "Pozornost mi občas utíkala jiným směrem, což právě v šermu, v kterém mi to až tak nejde, dělalo problémy. Jsem spokojená, že jsem se k tomu odhodlala," řekla Dianová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články