Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Deblkanoisté Radoň a Dvořák postoupili do finále

Duisburg – Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, pátí z loňských olympijských her v Londýně, postoupili jako první česká posádka do finále mistrovství světa v rychlostní kanoistice, které se koná v německém Duisburgu. O medaili pojedou v sobotu. V posledním závodě dne na ně též na olympijské trati 1000 metrů navázala čtyřkanoe Vojtěch Ruso, Dan Drahokoupil, Tomáš Janda a Radek Miškovský. V pátek vstoupí do šampionátu český čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, kteří hodlají útočit na historické zlato.

Čeští deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák (zleva)
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

Radoň a Dvořák vydřeli finálovou účast v semifinále. "Bylo to nejnervóznější a nejdramatičtější semifinále našeho společného závodění," přiznal Radoň. On stejně jako jeho zadák Dvořák se rozčilovali po dopolední rozjížďce, v níž jim přímý postup do finále unikl až na cílové pásce, když v posledních metrech nezachytili nástup Rumunů. "To jsme to pěkně posr…," ulevil si Filip Dvořák.

"Ráno to byla ´smolná bomba´, odpoledne neuvěřitelně nervní závod. Soupeři v semifinále byli slabší, ale nevím, proč jsme se trápili. Byl to boj jako sviňa a zřejmě na nás dolehlo to, že jsme skutečně jeli o všechno. Kdybychom nepostoupili, byla by celá sezona neúspěšná. Naštěstí to tak není," doplnil Radoň a na otázku, zda pro sobotní finále odloží nervozitu, odvětil: "Teď už to bude v klidu, jsme ve finále, což už je úspěch. Navíc jsme tam na olympijské trati postoupili tři roky po sobě, což u nás dlouho nikdo nedokázal."

Nejtěžší semifinále v kariéře. Jaroslav Radoň odpočívá na mole po vyčerpávajícím semifinálovém závodě na 1000 metrů na mistrovství světa v německém Duisburgu. Vedle něj sedí Filip Dvořák (vlevo).
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

Postup i čtyřkanoe a smůla pro Kožíškovou

Čtyřkanoe si pohlídala postup ve druhé polovině, když předjela Kanaďany. "Byl to spíš taktický boj. Zpočátku jsme se nenechali znervóznit, jak rychle všechny lodě vyrazily. I když na nás měly více než loď náskok, věřili jsme, že do finále projedeme," poznamenal háček posádky Vojtěch Ruso, který už tuší taktiku na finále: "Tam s nástupem ještě o něco počkáme, ale o to bude drtivější, abychom ostatní překvapili."

O jediné místečko a necelých pět setin sekundy unikl postup na trati 1000 metrů Anně Kožíškové. "To je hrůza, já se té smůly na velkých závodech snad nezbavím," stěžovala si Kožíšková, která bude v Duisburgu startovat ještě ve čtyřkajaku.

Těsného "vyřazení" litoval také reprezentační trenér Pavel Hottmar: "To se skutečně jen tak nevidí, aby se na dámském kilometru vešly první čtyři lodě do pouhých tří desetin sekundy. Ano, toto skutečně bolí."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články