Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

David Navara dostal opět pozvánku do šachové grand prix

Seriál turnajů grand prix, ze kterého se dá postoupit i do zápasu o titul mistra světa, bude letos s českou účastí. Mezi dvaceti pozvanými hráči je také David Navara. Seznam účastníků zveřejnila Mezinárodní šachová federace FIDE. První turnaj se bude hrát už v květnu, poslední skončí na Štědrý den.

David Navara
zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Místa turnajů a přesná pravidla FIDE teprve oznámí, ale už teď se ví, že první dva hráči celkového pořadí postoupí do turnaje kandidátů. V něm se pak v příštím roce bude hrát o právo vyzvat Magnuse Carlsena k dalšímu zápasu o titul mistra světa.

Navara se na účast v grand prix těší už teď. "Účast v minulé sérii mi těsně unikla a jsem rád, že tentokrát budu mít možnost se zúčastnit a zahrát si s nejlepšími šachisty světa. Přípravu asi pojmu vážněji než obvykle, protože podobné šance přicházejí málokdy," odpověděl na dotaz České televize přímo z Gibraltaru. Hraje tam v tradičním turnaji, kde má po čtyřech kolech jako jediný stoprocentní bilanci, a patří mu tedy první příčka.

Seznam pozvaných hráčů do letošní grand prix je opravdu elitní: Začíná světovou jedničkou a mistrem světa Magnusem Carlsenem, nechybí v něm ani další čtyři dřívější světoví šampioni (Kramnik, Ánand, Karjakin a Topalov) nebo poslední vyzyvatel ze zápasu o titul Fabiano Caruana.

Navara do nominované dvacítky proklouzl až na posledním místě, takže mezi favority na postup do turnaje kandidátů nepatří, přesto to zvyšuje jeho šance. Dlouholetá česká jednička do systému kvalifikace mistrovství světa v posledních letech zasáhla jen ve světovém poháru, kde o dvě místa v turnaji kandidátů usiluje ve vyřazovacím pavouku 128 hráčů. Ten se bude hrát letos také, a to v září. Vůbec posledním Čechem, který postoupil až do turnaje kandidátů mistrovství světa, byl v roce 1977 Vlastimil Hort.

Grand prix FIDE vznikla v roce 2008 a také prvního ročníku se zúčastnil David Navara, tehdy ale kvůli problémům s pořadateli turnajů sérii nedokončil. Celkovými vítězi zatím byli Levon Aronjan, Veselin Topalov, Fabiano Caruana a Šachrijar Mamedjarov. Předloňského posledního ročníku se zúčastnilo celkem 24 hráčů, kteří byli rozdělení do čtyř turnajů po osmnácti hráčích. Příští ročník ale – už podle 20 hráčů v seznamu pozvánek – nejspíš bude probíhat odlišně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články