Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čtyřkajak získal na MS stříbro, deblkanoisté druhý bronz

Duisburg (Německo) – Stříbro a dva bronzy. S takovou bilancí odjede česká výprava z mistrovství světa rychlostních kanoistů v Duisburgu. Postaral se o to čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, který skončil druhý, a deblkanoisté Josef Dostál a Jan Štěrba, již po sobotním třetím místě na olympijském kilometru zopakovali výkon i v závodě na 500 metrů.

Slavící Radoň s Dvořákem
zdroj: ČT autor: Vít Chalupa

Jediným, kdo byl nad možnosti českého čtyřkajaku, byl ruský kvartet Vitalij Jurčenko, Vasilij Pogreban, Anton Vasiljev a Oleg Žestkov. Třetí skončili olympijští vítězové z Austrálie.

Čtyřkajak cítil životní šanci, i proto se rozhodl na MS netříštit síly a nestartovat v individuálních (Dostál) a deblových (Havel, Štěrba) disciplínách jako na letošním úspěšném ME. Na prvním mezičasu byla česká posádka pátá, v polovině trati už jela druhá za Australany. 

Rusové se do čela dostali 250 metrů před cílem. Australany se českým kajakářům podařilo porazit o více než půl sekundy, na Rusy ale o podobný časový úsek nestačili. Těsně pod stupni vítězů skončili Maďaři, kteří získali loni na OH stříbro.

Zlato odvál zřejmě vítr

"Cítíme trochu zklamání, je to, jako když hokejisté prohrají ve finále mistrovství světa," zhodnotil a přirovnal "pocity" ze stříbra Lukáš Trefil. Český čtyřkajak po vítězství na světovém poháru v Račicích a na mistrovství Evropy v Portugalsku toužil po zlaté medaili. Závodníci se zřekli startů v individuálních (Dostál) a párových disciplínách (Havel, Štěrba), v kterých získali medaile na ME, aby se soustředili na čtyřkajak.

eští kajakáři (zprava) Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba pózují se stříbrnými medailemi
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

"Neudělali jsme nic špatně. Odjeli jsme skvělý závod, ale zlato nám odnesl vítr. To brali Rusové v sedmé dráze, bronz mají Australané z osmičky. V naší čtyřce bohužel foukalo víc, než jsme chtěli. Za normálních okolností by Australané neměli medaili. Ale vymlouvat se na to nechceme," uvedl háček posádky Daniel Havel.

Radoň a Dvořák bronzoví po fotofiniši

Pátá posádka z olympijských her v Londýně přitom nezačala nejlépe. V polovině závodu byli Radoň s Dvořákem předposlední osmí, ale mohutným finišem se dotáhli na nejlepší a v boji o bronz porazili německou dvojici Robert Nuck, Stefan Holtz o 32 setin. Na stříbro Čechům chybělo více než půl sekundy. Z titulu mistrů světa se radovali Rusové Viktor Melanťjev, Ivan Štyl.

"My jsme totiž zpočátku nevěděli, jestli 'tam' jsme, protože to byl hodně těsný dojezd, a zároveň jsme čekali, jestli nás nediskvalifikují, protože jsme se v závěru vyvezli na vlně od ruské lodě," vysvětlil Radoň a Dvořák doplnil: "Věděli jsme, že na medaile máme, ale že se nám je podaří získat už tady a na jednom mistrovství, jsme zase až tak nečekali. Je to prostě super."

Čeští deblkanoisté Jaroslav Radoň (vlevo) a Filip Dvořák pózují s bronzovými medailemi
zdroj: ČTK autor: Vít Chalupa

O druhém bronzu rozhodla až cílová fotografie. Její zkoumání se protáhlo na minuty. "Byly to nervy a pak jsme tomu ani nemohli uvěřit. Dvě medaile jsou prostě skvělé. Ukázalo se, že už jsme fakt zkušení závodníci, kteří dokážou využít všech podmínek," vykládal dál Radoň. Dvě bronzové medaile měly okamžitou odezvu a portugalský výrobce lodí nabídl posádce zdarma novou na příští sezonu.

Česká výprava, se 30 závodníky největší v historii, získala na MS v Duisburgu tři medaile. "Je to jeden z nejlepších výsledků novodobé historie a ukázalo se, že směrem k olympijským hrám 2016 v Riu de Janeiru máme na čem stavět. Tři medaile jsou skvělé, a to tu ještě nestartoval dvojnásobný mistr Evropy Martin Fuksa," poznamenal předseda kanoistické sekce Jan Boháč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články