Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

ČOV představil Top Team, projekt zahrnuje finanční podporu i zázemí pro sportovce

Karlovy Vary - V malou olympijskou vesnici se na tři dny proměnil karlovarský hotel Imperial. V rámci vzniklého Top Teamu se zde na kempu sešli čtyři čeští olympijští vítězové, mistři světa i naděje budoucích velkých akcí. Nově představený projekt Českého olympijského výboru zlepší podmínky na přípravu českých sportovců. 

Je nám líto, video expirovalo.
Projekt ČOV zlepší finační podmínky na přípravu českých sportovců

Na společné výběhy, jógu, přednášky i společenské akce chodili olympijští vítězové Eva Samková, Jaroslav Kulhavý, těhotná Miroslava Topinková Knapková i mistryně světa Gabriela Koukalová. Se zpožděním se na pár hodin připojila také Martina Sáblíková. "Parta i dobré zázemí jsou důležité. Jsem ráda, že jsem to mohla zažít, byť jen na chvilku," řekla rychlobruslařka Sáblíková, trojnásobná zlatá olympijská medailistka.

"Panovala skvělá nálada," uvedla snowboardcrossařka Samková. Sešlo se na třicet sportovců. "Je strašně těžké najít termín a dát špičkové sportovce na tři dny dohromady. A relativně se to povedlo," řekl sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor, autor nápadu vzniku Top Teamu. Po osmé hodině ranní mohli obyvatelé lázeňského města sledovat zvláštní skupinu. Předseda olympijského výboru Jiří Kejval běžel a za ním se hnal hrozen olympioniků.

"Soutěžilo se u toho a byla vypsána i cena pro toho, kdo předsedu předběhne. On se moc nenechal, ale při druhém výběhu ho předběhla Verča Vítková," uvedl Doktor. Medailisté nebo budoucí naděje měli masáže, wellnes, relaxaci, zahráli si tenis nebo golf. Večer se soutěžilo v točení piva. "Bylo vidět, jak tři dny jim stačily k tomu, aby se všichni poznali. Na olympiádě už budou vědět, kam jedou, že jedou mezi svý lidi a psychická pohoda před závody je hrozně důležitá," uvedla Sáblíková.

Všechny zaujala přednáška mentora Jana Mühlfeita, mluvilo se o výživě a aklimatizačních procesech, protože nadcházející tři olympiády se budou konat na východě. "Třeba slyšeli, že se nemá koukat do monitoru, protože modré světlo je špatně, ale je dobré si vzít oranžové brýle," řekl Doktor. "Snažíme se pomoct v oblastech, ke kterým se týmy a svazy nemůžou dostat a jsou důležité."

Kemp byl začátkem fungování Top Teamu, v rámci kterého by se letos mělo rozdělit 47,5 milionu korun, z toho 40 milionů by mělo přijít z ministerstva školství a zbytek od MOV a partnerů ČOV. "Mezi úspěchem a neúspěchem je malý rozdíl a záleží na detailech, proto chceme pomoci, aby z vrcholných soutěží přiváželi medaile a šířili slávu republiky. Proto chceme pomoct i na bázi vědy," řekl Kejval.

Dvacet milionů je adresná podpora sportovcům, 3,5 milionu je vyčleněno na talenty, sedm milionů se má rozdělit mezi sportovce kvalifikované na olympiádu. Stejná částka pokryje náklady na aklimatizační kempy a s deseti miliony se počítá na odborný servis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články