Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Číňan Sun Jang pokořil světový rekord, Závadová sedmá

Šanghaj - Na kraulařské patnáctistovce Číňan Sun Jang časem 14:34,14 minuty překonal o 42 setin deset let starý světový rekord Australana Granta Hacketta. Jde teprve o druhý rekord v dlouhém bazénu od loňského zákazu celotělových plavek; ve čtvrtek se o první nové maximum postaral v polohovém závodu na 200 metrů Ryan Lochte. Plavkyně Barbora Závadová obsadila sedmé místo ve finále polohového závodu na 400 metrů a postarala se o nejlepší český výsledek na mistrovství světa v Šanghaji. Osmnáctiletá reprezentantka časem 4:38,04 minuty zaostala za českým rekordem, kterým si v dopoledních rozplavbách suverénně zajistila účast na olympiádě v Londýně.

Závadová v jednu chvíli sahala i po medaili, když se v polovině závodu držela na třetím místě. V prsařské části se ale začala propadat a klesla až na sedmé místo. Na vítěznou Američanku Elizabeth Beiselovou ztratila 6,26 sekundy.

V rozplavbě Závadová vylepšila časem 4:36,96 vlastní národní maximum z předchozího šampionátu v roce 2009 o bezmála pět sekund a do finále postoupila jako čtvrtá. Už v té chvíli měla jistotu, že bude nejúspěšnější členkou české výpravy na MS. Dosavadním maximem bylo dvanácté místo Petry Chocové na 50 metrů prsa. Závadová v Šanghaji zlepšila český rekord i na poloviční trati, tam po postupu do semifinále vypadla a skončila patnáctá.

Ani šestadvacetiletý americký plavec Ryan Lochte dnes v Šanghaji nevyšel na prázdno a rozšířil sbírku úspěchů na pět zlatých medailí. Americký plavec získal na mistrovství už pátou zlatou medaili. Polohový závod na 400 metrů vyhrál v čase 4:07,13 minuty se suverénním náskokem čtyř sekund před krajanem Tylerem Clarym na druhém místě. Bronz získal Japonec Juja Horihata. Americký plavec byl také se svou sbírkou cenných kovů vyhlášen nejúspěšnějším plavcem šampionátu.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články