Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Choupenitch sesadil z trůnu Orsága. Stal se nejlepším sportovcem Sokola roku

Sportovcem Sokola za rok 2019 se stal šermíř Alexander Choupenitch. Šestý muž loňského mistrovství Evropy sesadil z trůnu vzpěrače Jiřího Orsága, který anketu České obce sokolské (ČOS) ovládl v posledních třech letech. Mezi juniorkami do 18 let zopakovala loňské vítězství talentovaná čtvrtkařka Barbora Malíková. Při dnešním vyhlášení Sokola roku 2019 v pražském Tyršově domě byly oceněny i osobnosti z oblasti sportu pro všechny a kulturních aktivit.

Olympionikovi z Ria 2016 Choupenitchovi, který reprezentuje Sokol Brno I, zajistila ocenění vedle úspěchu na kontinentálním šampionátu také sedmá příčka na Grand Prix v Anaheimu. Obhájce trofeje Orság tentokrát skončil druhý.

Malíková, reprezentující Sokol Opava, v roce 2019 uspěla na atletickém mistrovství Evropy juniorů, odkud si odvezla bronzovou medaili. Také úspěšně debutovala v dospělé reprezentaci, když na Evropských hrách v Minsku pomohla ke stříbru ve smíšené štafetě.

Nejlepším kolektivem se znovu staly basketbalistky Sokola Hradec Králové, které loni triumfovaly v Českém poháru a skončily třetí v lize. V kategorii jednotlivců do 23 let uspěl zápasník Matouš Vondál.

Je nám líto, video expirovalo.
Choupenitch je nejlepším sportovcem Sokola roku

Tradiční anketa, která dosud nesla označení Nejúspěšnější sportovec ČOS, se rozrostla o další pohybové i kulturní kategorie. "Anketa oceňující nejlepší sportovce České obce sokolské si díky předchozím ročníkům získala už slušný respekt, rozšířit ji také na ostatní obory sokolské činnosti byl logický krok. Mám radost, že se ve všech kategoriích sešly skvělé nominace, při jejich čtení můžete být na Sokol opravdu hrdý," uvedla v tiskové zprávě starostka ČOS Hana Moučková.

Mezi doprovodnými oceněními má zvláštní význam Cena Fair Play Aloise Hudce. Jejím laureátem se stal Josef Nekovář, člen Sokola Roudnice nad Labem, jenž je rekordmanem projektu Sokolská kapka krve. Od roku 1974 byl Nekovář darovat krev již více než stodvacetkrát.

Sokol roku 2019:

Individuální sporty - dospělí: 1. Choupenitch (šerm, Sokol Brno I).

Individuální sporty - 19 až 23 let: 1. Vondál (zápas, Sokol Vítkovice)

Individuální sporty - do 18 let: 1. Malíková (atletika, Sokol Opava).

Kolektivní sporty - dospělí: Sokol Hradec Králové (basketbal žen).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články