Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Chodil za školu a netrénoval. Dvojnásobný mistr Evropy Fuksa už ale zmoudřel

Praha - Jeho děda Josef Fuksa, bývalý rychlostní kanoista a dlouholetý trenér, ho často nutil, aby vzal pádlo do ruky a zkusil "rodinný" sport. Martin Fuksa ale měl svoji hlavu a hrál radši hokej. Až když se jeho otec Petr Fuksa stal v roce 2006 v Szegedu mistrem světa na čtyřkanoi v závodu na 200 metrů, nechal se přemluvit. A jeho životní rozhodnutí sklízí ovoce - dvacetiletý talent se o víkendu stal dvojnásobným mistrem Evropy na tratích 500 a 1 000 metrů.

Je to nový Martin Doktor, zní často na březích vodáckých kanálů. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty také hned svému následovníkovi telefonicky gratuloval. "Chci ho napodobit nebo aspoň se co nejvíc přiblížit," řekl Fuksa.

Když ho porovnávají s legendou české rychlostní kanoistiky, dobře se mu to poslouchá. "Ale kdybych byl jako on, bylo by to lepší," říká. Doktora zažil teprve loni, kdy byl reprezentačním trenérem. "On byl ale spíš jako 'team leader'," upozornil Fuksa.

Fuksa je dalším případem úspěšného sportovce, za kterým stojí rodinný tým. Stejné jako v případě Doktora, jehož celý kanoistický život vedl otec Josef Doktor. Josef Fuksa je teoretik, otec Petr Fuksa prý praktik. Zkušenosti na to má, vždyť je dvojnásobným mistrem světa a na kontě má na deblkanoi nebo čtyřkanoi na dvoustovce deset medailí z MS, z toho sedm stříbrných.

"Ale doma se bavíme i o škole, hlavně mamka," usmál se Fuksa. Tématem byl dřív i hokej, který hrál celou základní školu. "Táta mě nechal být, ale děda mě tlačil do kanoistiky," prozradil.Je vyučený číšník a nyní studuje nástavbu na střední odborné škole v Poděbradech, obor gastronomie. Příští rok by měl maturovat. "Tady mi umožnili trénovat," vysvětlil.

Začínal v Nymburku, a i když sice závodí za Duklu Praha, trénuje pořád u Labe pod vedením dědy a otce, který je zároveň jeho vzorem. Podobně jako Němec Andreas Dittmer, s nímž dlouho soupeřil právě Doktor. "Kvůli jeho technice pádlování, okoukával jsem ji," vysvětlil Fuksa nejmladší.

Záškoláctví i lenost

V začátcích své sportovní kariéry byl tak trochu rebel a měl svou hlavu. Občas nepřišel na trénink, výjimkou nebylo ani chození za školu. "Zmoudřel jsem. Dávám tréninku i škole víc, když jsem byl mladší, tak jsem na to kašlal. Teď ale vím, že to dělám pro sebe, úspěchy se mi líbí," poznamenal.

Dřív prý neměl takovou morálku. "Táta s dědou to do mě tlačili od puberty, že jsem hloupý, ale já měl svoji hlavu. Teď si uvědomuju, že měli pravdu, ale musel jsem na to přijít sám," konstatoval.

Na ME porazil řadu věhlasných soupeřů včetně posledních dvou olympijských vítězů, ale je mu jasné, že až po srpnovém MS v Duisburgu se uvidí, jestli má na to bojovat se světem. "Ostatní se určitě dobře připraví, ale to já doufám taky," prohlásil.

Mezitím ale pojede i na ME a MS do 23 let. "To je povinnost, to musím vyhrát," usmál se. "A pak je mým cílem Rio," připomněl příští olympijské hry v roce 2016. Na ty loňské v Londýně se těsně nedostal. "Pak ale nebude konec, pak jedeme dál," plánoval další úspěchy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články