Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chceme na MS obhájit titul, hlásí odhodlaně Zelenka. Malý fotbal čeká brzy Liga mistrů

Do letadla směr Austrálie nasednou jako úřadující mistři světa a zpátky domů by se rádi vrátili se stejným titulem. Čeští reprezentanti v malém fotbalu na světový šampionát jedou jako hlavní favoriti a věří, že pozici dokážou potvrdit i na hřišti. Pomoci by k tomu měl i opět našlapaný výběr, který je podle generálního manažera Luďka Zelenky dokonalý.  

Čeští reprezentanti slaví titul mistrů světa
zdroj: Facebook reprezentace v malém fotbale

Mistrovství světa je v malém fotbale stále poměrně novou záležitostí. Zatímco o krále Evropy se hraje už od roku 2010, o post světových šampionů se bojovalo zatím jen dvakrát. Před čtyřmi lety vše začalo v Americe, odkud Češi dovezli páté místo. V roce 2017 už to ale byl veselejší přílet domů, jelikož národní tým se po výhře 3:0 nad Mexikem vrátil z Tuniska s titulem.

Nyní hráče národního týmu čeká vůbec největší výlet v historii. V sobotu nasednou na letadlo a o den později přistanou v australském Perthu, kde budou usilovat o obhajobu pozice nejlepšího světového týmu.

Reprezentace do dějiště šampionátu přijíždí jako favorit číslo jedna. Ve světě totiž není v současnosti lepšího týmu. Češi nejsou pouze úřadujícími světovými, ale také evropskými šampiony. Navíc jednadvacítka rovněž ovládla MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Co čekat od MS světa v malém fotbalu? Odpovídají Zelenka a Juda

"Ta pozice je pro nás zavazující. Všechny týmy se na nás speciálně připravují. Dříve bylo v takové pozici Rumunsko. Každý byl proti nim motivovaný a chtěl je porazit. Teď jsme v podobné situaci my. Obhajoby obecně bývají ve sportu těžší než zisk prvního titulu," prohlásil generální manažer týmu Luděk Zelenka.

Do Austrálie pojede namixovaný výběr. Sedm hráčů se před dvěma lety podílelo na zlatém triumfu, pro osm fotbalistů naopak bude účast na světovém šampionátu novinkou. Zelenka se ovšem nebojí, že by to znamenalo oslabení. Naopak věří, že s trenéry vybrali ty nejlepší.

"Přehled jako trenéři reprezentace ve velkém fotbalu nemáme, ale věříme, že výběr je dokonalý a nikoho, kdo by nám mohl pomoci, jsme v Česku nenechali. Hráči už se těší, všichni jsou v pořádku a věříme, že to ukážou i takto daleko," doufá bývalý útočník Teplic, Jablonce, Slavie či Brna z velkého fotbalu.

Příprava na tak velký turnaj ale pro národní tým nebyla úplně bez problémů. Jelikož hráči normálně pracují, nemohli se účastnit všech akcí, které reprezentace před šampionátem absolvovala. Při výhře na Kontinentálním poháru v Tunisku, triumfu na Národních hrách v Galantě a stříbru na Národních hrách v Brně dostali šanci i někteří hráči širšího kádru.

"Na sestavu to bylo v přípravě složitější. Někteří kluci věděli, že do Austrálie pojedou, a už neměli tolik volných dní v práci. Bylo to navíc náročné také z finančních důvodů. Mistrovství v Austrálii je nákladnou záležitostí, takže jsme si nemohli dovolit moc kempů. Příprava tak byla pouze v podobě účasti na jednotlivých turnajích, které byly ale skvělé. Potkali jsme dobré soupeře, kteří nás prověřili," zhodnotil Zelenka. 

Česká reprezentace v malém fotbale
zdroj: FB Malý fotbal - Reprezentace ČR autor: Elizaveta Kuzenkova

Ačkoli se už zúčastnil osmi evropských a dvou světových turnajů, sám přiznává, že úplně neví, co od Austrálie čekat.

"Je to trochu neznámá. Vidím ale, že podmínky jdou neustále dopředu, i když se to nedá srovnat s akcemi v tradičních sportech. Čekáme, že organizačně to bude třeba lepší než dva roky zpět v Tunisu. Nám je však celkem jedno, jak to bude fungovat a jaké týmy dojedou. Soustředíme se hlavně na sebe. Nekoukáme na to, co by nás mohlo rozhodit," prohlásil odhodlaně.

Složení skupiny a formát turnaje ale Češi znají skvěle. Postupně narazí na Singapur, Srbsko a Chile. Z každé z 8 čtyřčlenných skupin postoupí do play-off dva nejlepší celky.

Národní tým bere skupinu především jako zahřívací fázi, jelikož cíl má trochu jinde. "Odjíždíme s nejvyššími cíli. Chceme obhájit titul. Minimálně pak odehrát sedm duelů, což znamená postup do semifinále," nebojí se říct Zelenka. A pokud by měl vybrat další favority? "Mexiko a Rumunsko," dodal.

Za 2 roky se bude hrát klubová Liga mistrů, hlásí Juda

Pro vítězství se snažili dělat vše i zástupci domácí asociace v čele s předsedou Filipem Judou, jenž podobně jako Zelenka věří, že národní tým je před odletem do dějiště šampionátu připraven výborně.

"Řekl bych, že co nároďák chtěl, to dostal. Věřím proto, že jsou připravení dobře. Vrcholovost ukázali jak v přípravných kempech, tak i v zápasech," prohlásil.

Juda je zároveň prezidentem Světové federace malého fotbalu a přiznává, že od posledního šampionátu v Tunisku svět malého fotbalu šel výrazně kupředu. Zejména pak větší konkurencí a počtem členů.

"Přibylo 18 členů světové federace, což je velký skok i úspěch. Je za tím spousta práce, jelikož se musely splnit určité podmínky," vysvětlil s tím, že na šampionát v Austrálii se už těší všechny reprezentace.

"Austrálie je lákavou destinací. Snažíme se obměňovat kontinenty, aby každé 2 roky bylo mistrovství jinde. Měli jsme Ameriku, Afriku, teď je Austrálie a za další dva roky se bude hrát v Evropě, v ukrajinském Kyjevě," pochvaluje si.

Mistrovství by ale brzy mohlo zamířit také do České republiky, což je jedním z velkých přání právě Judy. "Máme za sebou úspěšné mistrovství Evropy v roce 2017. Zvažujeme nyní, že v roce 2023 nebo 2025 bychom právě v Brně uspořádali mistrovství světa," přiznal.

Zatímco tato idea je zatím otázkou vzdálené budoucnosti, jeden velký počin se už Judovi a spol. povedl. Malý fotbal bude mít svoji klubovou Ligu mistrů, která odstartuje v roce 2021 a bude se hrát v Dubaji.

"Podepsali jsme kontrakt s tamní královskou rodinou Al Maktoumů. To máme hotové od března. Zvažovali jsme, že by se to konalo už v roce 2020, ale to je v Dubaji EXPO. Necháme to tedy na následující rok, kdy se sjedou nejlepší týmy z jednotlivých zemí, které jsou členy světové federace. Je to boom a hráči si to užijí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články